Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Magyar fejlesztés segíthet az önvezető autók gyártásában

2021. március 12. 09:29
Magyar fejlesztés segíthet az önvezető autók gyártásában

Egy teljesen új irányítási rendszert hozott létre az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatógárdája. Az új modell az önvezető járműveknél vethető be, és forradalmasíthatja a közlekedést. Az önvezető autók fejlesztése során a legnagyobb kihívás mindig az irányításrendszer, a most publikált magyar eredmények viszont új irányba terelhetik a teszteléseket.  

A SZTAKI kutatóinak új modellje több millió kísérleten van túl, az ezekből származó adatokat és eredményeket publikálták nemrégiben a szakemberek. Az autonóm rendszerek pontosabb fejlesztése várható ettől.  

 

Az önvezető járművek esetében elsődleges, hogy a rendszerbe semmilyen körülmények közt ne kelljen beavatkozni, extrém szituációkban se legyen szükség manuális irányításra. A tökéletesen autonóm autók esetében is ugyanolyan változókat kell figyelembe venni, mint a vezethetőeknél: nem egy lineáris rendszerről van ugyanis szó, nem elég az egyenletbe csak a sebesség és az adott út hossza változóként, rengeteg egyéb körülmény van, amit számításba kell venni. Hogy egy átlagos, kihívásokkal teli úton is megfeleljen az önvezető jármű, speciális irányítási rendszerre van szükség az ELKH szerint. 

 

Önvezető autóké a jövő

 

Ezek fejlesztése nem egyszerű feladat. A SZTAKI kutatói több millió kísérletet futtattak le eredményeik publikálása előtt. Az addigiaktól eltérően nem neurálisháló-alapú modellt építettek, mert az a tanítás során túl komplexszé válhat a garantált minőségű, biztonságkritikus irányítási rendszer tervezéséhez, írják közleményükben. Helyette változó paraméterű modellstruktúrákkal, és az azokra épülő irányításmodellekkel dolgoztak. 

 

Ez a modell a folyamatosan változó környezethez könnyen alkalmazkodik, mindemellett garantált a minősége is. A széleskörű, nemzetközi tesztelés után egy új, extrém helyzetekben is jobban manőverező modellverziót kaptak, amely új alapokra helyezheti az autonóm autók gyártását. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu