Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Magyar-azeri üzleti fórumot nyitott meg Orbán Viktor Budapesten

2014. November 12. 11:00
Magyar-azeri üzleti fórumot nyitott meg Orbán Viktor Budapesten

Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet mondott az Magyar-Azerbajdzsán Üzleti Fórumon a Sofitel szállodában  Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke is, aki munkalátogatásra érkezett hazánkba.

A különbözőségek ellenére Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország. Közös az is, hogy Magyarország és Azerbajdzsán egyaránt tiszteli a hagyományos értékeket - jelentette ki Orbán Viktor az üzleti fórumon. A kormányfő megjegyezte, hogy az energiaipar a magyar-azeri együttműködés kiemelt területe lesz. Ilham Aliyev azeri elnök megnyitó beszédében méltatta Magyarországot, amiért a nemzeti érdekeit védi, a függetlenség és a szuverenitás politikáját folytatja. Az együttműködés további lehetséges területei közül kiemelte a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az információtechnológia területét.

 

 

Magyar-azeri üzleti fórumot nyitott meg Orbán Viktor Budapesten




Kedden a Parlamentben tárgyalt Orbán Viktor Ilham Aliyev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről. A miniszterelnök Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének nevezte, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz. A nyilatkozatok előtt a magyar fél és az azeri delegáció tagjai nyolc megállapodást írtak alá. A két ország közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat mellett megállapodás jött létre a két kormány között a légi közlekedésről, a magyar gazdasági tárca és az azeri szakminisztérium között a turizmusról.

 

 

Stratégiai megállapodást kötött Magyarország és Azerbajdzsán



Ezen felül együttműködési megállapodást kötött a két főváros, Budapest és Baku, és szándéknyilatkozatot írt alá a két agrártárca az állat-egészségügyi együttműködésről. Emellett jóváhagytak egy megállapodást a fejlesztési tárca és az azeri hírközlési minisztérium között az innovatív stratégiák alkalmazásáról, valamint két dokumentumot is aláírtak a sport és az ifjúság, illetve az oktatás területén való együttműködésről. 2012. decemberében nyílt meg az első magyar kereskedőház Azerbajdzsán fővárosában. A kereskedőházi rendszerrel a kormánynak az a célja, hogy a magas növekedést produkáló keleti gazdaságok piacain segítse azokat a magyar kis- és középvállalkozásokat, amelyek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak megjelenni a külpiacokon

 

MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu