Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.09. - csütörtök, Lukrécia napja van.

Belföldi hírek

Maguknak szavazták a kaszinót

2009. augusztus 11. 10:23
Maguknak szavazták a kaszinót
Újabb dokumentumok kerültek elő a sukorói képviselő-testület és a Yoav Blum-féle King's City egyre több talányt felvető viszonyáról.
Már eddig is egyértelműnek tűnt, hogy létezik egy előre megkomponált menetrend a sukorói King's City megvalósítására, s ezt tovább erősítik a Magyar Hirlap birtokába került dokumentumok. Ezek szerint az ügybe a helyi önkormányzatot is bevonhatták. A képviselő-testület - bár egy évvel korábban még strandfejlesztésekről szólt a fáma - tavaly nyáron megszavazta, hogy a településen kaszinó működhessen.

sukoro_kingscity_168_20090811101638_91.jpg

A King's city beruházás tervezett helye


A lapunk birtokába került dokumentumok újabb bizonyítékát adják annak, hogy a sukorói kaszinóváros megvalósítása előre lezongorázott forgatókönyv szerint zajlik. Tavaly tavasszal az izraeli kötődésű befektetők találkoztak a Gyurcsány-kormány képviselőivel a King's City ügyében, kontaktszemélynek pedig az akkori gazdasági minisztert, Bajnai Gordont jelölték meg. A Velencei-tó mellé tervezett komplexum létrejöttének feltétele volt, hogy a befektetők "arca", Yoav Blum el tudja cserélni pilisi és albertirsai gyümölcsöseit a Sukoró külterületén található állami területre.

Erre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével sor is került, ám a feltűnő értékaránytalanság miatt a Központi Nyomozó Főügyészség később nyomozást indított különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával. A témát az Állami Számvevőszék is firtatta jelentésében.

A Magyar Hírlap megtudta: a sukorói önkormányzat még 2007-ben azt tervezte, hogy - mivel húsz éve nem történt fejlesztés a területen - a Nemzeti Földalapkezelő Fejér megyei szervezeténél kezdeményezi a Velencei-tavi partszakasz ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét. Erről a képviselő-testület meg is hozta a szükséges határozatokat. A tervek között a partszakaszon magántőke bevonásával strand, hajókikötő, csónakkikötő építése szerepelt. Ennek megvalósulása esetén a kaszinóváros megálmodóinak tervei szertefoszlottak volna. Egy évvel később azonban, nem sokkal azt követően, hogy a befektetők és a ballibeális kormány korifeusai asztalhoz ültek, a sukorói önkormányzatnál is más szelek fújtak már.

2008. június 19-én, a Molnár Gábor polgármester által előterjesztett javaslat nyomán ugyanis a képviselők egyhangúlag megszavazták: "Sukoró Községi Önkormányzat képviselő-testülete egyetért azzal, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere a játékkaszinók üzemeltetésére vonatkozó olyan tartalmú koncessziós pályázatot írjon ki, amelynek értelmében az önkormányzat területén I. kategóriába sorolt játékkaszinó működhet." A jegyzőkönyv tanúsága szerint a szavazás előtt a településvezető javasolta, hogy az "ismert fejlesztési elképzeléseket figyelembe véve a pályázat kiírásával értsen egyet a testület". Ez annak tükrében különösen érdekes, hogy az interneten terjedő, nem hivatalos prospektusban látható terveken kívül máig nem álltak a közvélemény elé a befektetők pontos elképzeléseikkel a kaszinóvárosról.

Egy idén márciusban tartott lakossági fórumon pedig úgy nyilatkozott néhány képviselő, hogy nem nem ismerik a beruházás részleteit - noha korábban szavaztak is róla. Ezen a bizonyos 2008-as ülésen egyébként másról is döntöttek: Yoav Blum ajánlatát elfogadva 44 millió 800 ezer forintért az önkormányzat értékesítette a tulajdonában lévő, kéthektáros legelőt, amelyet aztán rögvest üdülőházas építési övezetbe soroltak.

(Forrás: fidesz.hu - magyarhirlap.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu