Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Macedónia és Magyarország között a kereskedelmi kapcsolat dinamikusan bővül

2013. February 21. 10:00
Macedónia és Magyarország között a kereskedelmi kapcsolat dinamikusan bővül
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. számára lehetőség nyílik a macedón villamosenergia-rendszerben való részvételre - derült ki a magyar-macedón gazdasági vegyes bizottság ülésén Budapesten.

Magyarország külgazdasági és külügyi stratégiájában a keleti nyitás keretében egyik legfontosabb kitűzése, hogy a Nyugat-Balkánon megőrizze a jelenlegi vezető befektetői és beruházási pozícióját, és ebben egyik legfontosabb partnere Macedónia. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az ülést követően bejelentette: energetikai együttműködésről állapodtak meg! Szijjártó Péter és Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszter aláírta a vegyes bizottsági ülés jegyzőkönyvét, Biljana Dodevszka Sztojanovszka, a macedón gazdasági minisztérium főtanácsadója, valamint Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára turisztikai megállapodást kötött.

Szijjártó Péter és Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszter

Szijjártó Péter és Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszter aláírta a vegyes bizottsági ülés jegyzőkönyvét (Fotó: Pelsőczy Csaba)Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy macedón fővárosban jelentős infrastrukturális beruházások vannak a Szkopje 2014 programban. A macedón főváros több projektre is kiírt már pályázatot, magyar vállalatoknak minden bizonnyal lehetőségük lesz részt venni például alagútépítésben.Annak érdekében, hogy a magyar cégek minél eredményesebben pályázhassanak az infrastruktúra-fejlesztésekre, az Eximbank tárgyalásokat kezdett macedón partnerével 5-10 millió euró értékű hitelkeret megnyitásáról a magyar cégek versenyképessé tételére a macedón piacon - emelte ki az államtitkár. Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszter reményét fejezte ki, hogy a két ország vállalatai között intenzívebbé válnak a gazdasági kapcsolatok, és a magyar cégek részt vehetnek majd a macedón beruházások megvalósításában.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) adatai szerint 2011-ben a magyar export Macedóniába 2,4 százalékkal nőtt és 105,5 millió eurót tett ki, a magyar import 8,6 százalékkal bővült, és 6,8 millió eurót ért el.

MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu