Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.05.22. - szerda, Júlia, Rita napja van.

Parlamenti hírek

Ma kezdődik az alaptörvény vitája a Parlamentben

2011. március 22. 10:29
Ma kezdődik az alaptörvény vitája a Parlamentben
Kövér László és a független Szili Katalin expozéjával, illetve a frakciók vezérszónoki felszólalásaival kezdődhet meg ma az alkotmányjavaslatok több mint negyven órásra tervezett összevont általános vitája.
Az Országgyűlés fideszes elnöke a kormánypártok által benyújtott, Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslatot ismerteti hatvan percben. A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által húsvéti alkotmányként aposztrofált előterjesztés a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik, és egyebek mellett rögzíti, hogy "hazánk neve Magyarország".

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke az általa, a Magyar Köztársaság Alkotmánya néven benyújtott 18 fejezetes javaslatról számolhat be fél órában. A volt szocialista politikus előterjesztésében az államformát parlamentáris köztársaságként, a gazdasági berendezkedést pedig ökoszociális piacgazdaságként kívánja meghatározni.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke

A keddi ülésnap ezt követően a képviselőcsoportok egyenként 40 perces időkerettel meghatározott vezérszónoki felszólalásaival érhet véget.

A Házbizottság döntése értelmében a kormánypártok és az ellenzék péntekig egyaránt 20-20 órában fejthetik ki véleményeiket, ám az MSZP és az LMP korábban jelezte, hogy nem vesznek részt az alkotmányozás folyamatában.

A Ház az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket, a végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.

 

Forrás: fidesz.hu

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu