Belföldi hírek

H I R D E T É S
2018.01.19. - péntek, Sára napja van.

Belföldi hírek

Libanonban és Cipruson tárgyalt Szijjártó Péter

2015. október 29. 17:55
Libanonban és Cipruson tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó október 28-án Bejrútban találkozott a libanoni kormányfőjével, egy nappal később pedig már Nicosiában folytatott tárgyalásokat, melyeknek fő témáját a migránsválság szolgáltatta. Emellett szó esett a gazdasági kapcsolatok erősítéséről is - számolt be tárgyalásairól az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország szorgalmazza, hogy az EU azonnal vállalja át Törökországtól, Jordániától, az iraki Kurdisztántól és Libanontól a bevándorlók, menekültek ellátásának terheit. "Ha ezt nem tesszük meg, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás elviselhetetlen méreteket fog ölteni" - véli a külgazdasági és külügyminiszter. Világosan látszik: ha Libanon nem kap nagyon gyorsan jelentős támogatást, nem lesz képes menekültek ellátására - figyelmeztetett Szijjártó Péter - majd hozzátette: Libanonban a szíriai menekültek nem zárt menekülttáborokban élnek, hanem igyekeznek munkát találni, és - a magas munkanélküliség miatt - ez feszültséget szül a befogadó társadalom oldaláról. Hazánk nem csak sürgeti, de próbál élen járni a térség pénzügyi a segélyezésében, és még idén befizet 3 millió eurót MADAD alapba - jegyezte meg a külügyminiszter. A gazdasági kapcsolatokról szólva pedig elmondta: az Eximbank 20 millió dolláros hitelkeretet teremtett a magyar-libanoni gazdasági együttműködés újbóli fellendítésére.


Libanon, Szijjártó Péter, Tammam Szalám


A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Tammam Szalám libanoni miniszterelnök fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Bejrútban 2015. október 28-án.


A külgazdasági és külügyminiszter Bejrútból Nicosiába repült, ahol a ciprusi elnökkel, és a kormány tagjaival tárgyalt. Hivatali kollégájával, Joannisz Kaszulidesszel egyetértettek benne: minél tovább húzódik a szíriai polgárháború, a nemzetközi közösségnek minél később sikerül ellehetetleníteni a terrorista Iszlám Államot, annál tovább érkeznek a menekültek és bevándorlók Európába. Egyetértettek abban: amíg Európa nem képes megvédeni külső határait, a migránsválsággal nem fog boldogulni. Szijjártó elmondta: már Cipruson is megjelentek a migránsok: három, menekülteket szállító hajó is befutott a megosztott szigetország déli államába.
Ciprus török fennhatóságú észki részét nem csak az EU-tag Ciprusi Köztársaság, de a világ sem ismeri el önálló államként. A sziget '74-es török lerohanása óta fennálló török-görög megosztottsága miatt a Ciprusi Köztársaság nem támogatja Törökország EU-csatlakozását. A kényes politikai helyzetről a magyar külügyminiszter úgy fogalmazott: bizonyos feltételek teljesülése esetén az EU és Törökország közötti kapcsolatok erősebbre fűzését nem fogja akadályozni Nicosia.


Ciprus, megosztottság, határkerítés


Ciprus 1974-es török lerohanása óta a sziget - a főváros, Nicosia is - ketté van osztva görög és török részre, az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot hivatalosan csak Törökországismeri el. Grafika: Pécsi Tudományegyetem


Külgazdasgi és Külügyminisztérium /MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2018. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu