Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Lezártuk a déli határt Horvátország felé

2015. October 16. 15:10
Lezártuk a déli határt Horvátország felé

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli Európa Tanács üléséről 2015. október 16-án hazaérkezve összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy a déli határzár kérdéséről döntsenek. A tanácskozáson a horvát-magyar zöld határon telepített műszaki akadály beüzemeléséről, pontosabban a hármas védelem (határzár, törvényi szabályozás alkalmazása, élőerős védelem) bevezetéséről döntöttek. 

Az ülés utáni sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartotta, aki emlékeztetett, hogy az Európa Tanács brüsszeli ülésén Orbán Viktor miniszterelnöknek nem sikerült az EU döntéshozóit meggyőznie a görög határ közös, katonai felügyeletéről. Magyarország ezért a Visegrádi országok (V4-ek) tényleges katonai támogatást élvezve október 16. éjféltől a horvát határszakaszát is ellenőrzése alá vonja. Ennek célja, hogy a menekültek csak szabályozott keretek között, két beléptetőponton léphessenek be az országba. A határátkelőhelyek tehát – szigorított ellenőrzéssel – továbbra is működnek a magyar-horvát határon. Szijjártó Péter elmondta: a magyar–horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől. A miniszter közlése szerint a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a budapesti horvát nagykövetet – aki csalódottságának adott hangot.


Szijjártó Péter, határzár


Éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet ülése után. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Orbán Viktor kormányfő a határvédelemmel kapcsolatban már közvetlenül az brüsszeli tanácskozás után elmondta: "van egy képesség, amit elvesztettünk, mert nem volt rá szükség", hiszen a délszláv háború után és amikor "az az álmunk volt, hogy nemcsak az európai kontinensen belül nem lesznek határok, hanem az unió szélén sem szükségesek ezek, gyakorlatilag ott leépültek a határőrségek, a fizikai határzárak eltűntek, vele együtt számos tudás is, hogy hogy kell, ha szükséges, hirtelen megvédeni egy határt". A miniszterelnök kiemelte: azt a minőségű határvédelmet, amelyet a szerb-magyar határon már létrehoztak, ezen a szakaszon is teljesíteni tudják. Sőt annyiban előrébb is állnak, hogy mindegyik V4-es partner komoly felelősséget és segítséget vállal abban, hogy Magyarországnak ne egyedül kelljen megvédenie a határait. Úgy vélte, ez erősíti a kétoldalú kapcsolatokat ezekkel az országokkal, és nagy erőkkel fűzi szorosabbra a közép-európai együttműködést, továbbá mivel Európa határait védik, "ez jó Európának is".


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár?


MTI, Miniszterelnökség/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu