Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.19. - csütörtök, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Lezajlott az első robotsebészeti műtét

2022. január 25. 12:00
Lezajlott az első robotsebészeti műtét

Az Országos Onkológiai Intézetben sikeresen megtörtént az első robotsebészeti műtét.

A folyamatos egészségügyi fejlesztéseknek köszönhetően elvégezték a legelső robotsebészeti műtétet Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetben. A beavatkozást az úgynevezett Da Vinci nevezetű robot végezte el, ami egy eltávolító műtétet hajtott végre sikeresen.

 

Több szakember is mérföldkőnek nevezte a beavatkozást, hiszen rendkívül ritka még globális szinten is, hogy a sebészetben egy robotot használnak. A sikeres operációval Magyarország régi álma vált valóra, amellyel hivatalosan is elindult a robotsebészet az országban.

 

A Da Vinci robot a jövőben rengeteg műtétet hajthat végre

 

A robotok által végrehajtott sebészeti műtétek jóval kisebb terhet jelentenek a pácienseknek, a beavatkozások pedig sokszor pontosabban hajthatók végre, mintha csak az emberi kéz dolgozna, ennek eredményeképp pedig az operációk utáni felépülés és regeneráció is gyorsabb.

 

Az Országos Onkológiai Intézetben minden feltétel adott, hogy urológiai, mellkasi, hasüregi, nőgyógyászati és fej-nyaki sebészeti műtéteket is végezzenek az új robotsebészeti eszközzel. A Da Vincit a következő napokban újra bevetik és további 6 műtétet hajtanak vele végre.

 

A robotot az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak köszönhetően szerezte be az intézet, értéke 1,3 milliárd forint körül mozog.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu