Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.09.25. - péntek, Eufrozina napja van.

Belföldi hírek

Letették a Pannon Növényolajgyártó új üzemének alapkövét Foktőn

2020. szeptember 07. 11:57
Letették a Pannon Növényolajgyártó új üzemének alapkövét Foktőn

A Bács-Kiskun megyei Foktőn Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve újakat hozzon létre.

Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása. A mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni. Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét: a termelési értéke a tavalyi esztendőben 10 százalékkal nőtt és elérte a 3500 milliárd forintot, az idei esztendő nagyon nehéz első félévében is újabb 10 százalékos növekedést tudott felmutatni - hangsúlyozta a miniszter. 

 

Letették a Pannon Növényolajgyártó új üzemének alapkövét Foktőn

 

Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. Foktői gyáruk 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel. A mostani beruházás első ütemben 40 új munkahelyet teremt a térségben. A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu