Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Letették a 20. magyarországi Duna-híd alapkövét

2021. június 11. 10:21
Letették a 20. magyarországi Duna-híd alapkövét

Készül a 20. Duna-híd is Magyarország szakaszán. A beruházás alapkövét már le is rakták Kalocsa és Paks között.

Készülőfélben van az új Duna-híd, amely alapkövét már le is rakták. A Kalocsa-Paks Duna-híd által Kalocsa és az M6-os autópálya, illetve Kalocsa és Paks város között az utazási időt ezáltal negyed órára fog csökkenni. A tervek szerint a beruházás 2024 nyarára készül el - jelentette be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 

A beruházás értéke 92 milliárd forint, a beruházást pedig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. valósítja meg a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében. Az új híd építése az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából jött létre. A híd kivitelezése, valamint a hídhoz kapcsolódó útszakasz megépítése nagyban hozzájárul a térség gazdaságának fellendítéséhez is.

 

A közlemény szerint az 512-es főút 7-es kilométerszelvényénél épül meg az új 10 támaszú híd, amely 2X1 sávos lesz, a két oldalán lévő hullámtéri szakaszokkal együtt pedig közel 1 kilométer hosszúságú.

 

Új híd és 22,5 kilométer hosszúságú útszakasz is épül

 

Jelenleg a hídépítési munkálatokhoz szükséges előkészületek történnek, hiszen fákat kell kivágni és bejáró utat kell létrehozni. A próba cölöpöket már lehelyezték, sőt próbaterhelést is végrehajtottak rajtuk.

 

A 92 milliárd forint értékű beruházás magában foglalja továbbá egy 22,5 kilométer hosszúságú új útszakasz megépítését is:

 

"Az 512-es főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti, 11,5 km hosszú, 2×1 sávos, új szakasza az 51-es főutat köti össze a 6-os főúttal és az M6-os autópályával. Az út nyomvonala Pakstól délre keresztezi a Dunát. Körforgalom épül a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő út keresztezésénél, valamint a 6-os főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél. A projektszakaszon három híd épül: két vasbeton kerethíd az 512-es főúton és az új Duna-híd Kalocsa és Paks között." - olvasható a NIF közleményében.

 

A kivitelezéseknek köszönhetően olyan szervízutakat is megvalósítanak, amelyek a környéken lévő ingatlanok elérhetőségét teszik könnyebbé, továbbá kerékpárutakat is létrehoznak.

 

Forrás és fotók: MTI/Kiss Dániel, NIF közleménye
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu