Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.20. - kedd, Vendel napja van.

Belföldi hírek

Lázár János miniszteri meghallgatásán a Miniszterelnökség újfajta feladatairől beszélt

2014. június 05. 10:53
Lázár János miniszteri meghallgatásán a Miniszterelnökség újfajta feladatairől beszélt

Miniszterjelölti meghallgatásán Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága és az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt is beszámolót tartott.


Lázár János szerint indokolt, hogy az összkormányzati munka irányításért felelős Miniszterelnökség felügyelete alá tartozzon a belföldi és a minél szélesebb körű külföldi információszerzés is. Az Információs Hivatalt 2012 óta - a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként - felügyelő Lázár János célja, hogy három év múlva a magyar hírszerzés az egyik legerősebb, leghatékonyabb legyen Európában.Kiemelten fontosnak nevezte továbbá az amerikai, az izraeli és a német titkosszolgálatokkal való együttműködés további erősítését.

 

Az Információs Hivatalt a kormány központi szervezetében kell tartani
Lázár János elmondta: Orbán Viktor kormányfő azt várja tőle, hogy a minisztériummá átalakuló Miniszterelnökség Közép-Európa leghatékonyabb kormányzati struktúráját segítse. A miniszterjelölt a Miniszterelnökség jövőbeli feladatait, prioritásait ismertetve kitért arra is, hogy legkésőbb az új Európai Bizottság megalakulása után az európai ügyek valamint a fejlesztéspolitika és a vidékfejlesztés stratégiai kérdései is a tárcához kerülnek. A Miniszterelnökség feladata lesz továbbá, hogy ugyancsak 2018-ra minden magyar háztartásban legyen internet.Lázár János úgy véli a Miniszterelnökség - amelynek feladata elsősorban összkormányzati koordináció, a kormány munkájának összehangolása - "nem lesz egy könnyű minisztérium".

 

A kormány elitcsapata lesz a Miniszterelnökség 
Azt is elmondta: a cél az, hogy a kormány ne megnehezítse, hanem megkönnyítse az emberek életét - fejtette ki a Miniszterelnökséget az előző kormányban államtitkárként irányító politikus, aki szerint ehhez radikálisan csökkenteni kell a bürokráciát, továbbá jelentős személyzeti- és szemléletbeli változásokra is szükség van a közigazgatásban. A miniszterjelölt aláhúzta, a következő időszakban alapvetően gazdaságélénkítésre és munkahelyteremtésre akarják fordítani a rendelkezésre álló uniós forrásokat a hazai kkv-szektoron keresztül. Magyarországnak a következő hét évben 6540 milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amelyet további, vidékfejlesztésre költhető 1019 milliárd forint egészít ki.

 


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu