Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Lassuló gazdaságok egész Európában – Magyarország a középmezőnyben

2011. August 17. 05:55
Lassuló gazdaságok egész Európában – Magyarország a középmezőnyben
Egész Európában negatív meglepetést okozott a második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslés: az országok többségében az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be. A vártnál alacsonyabb növekedés ugyanakkor nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését-olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
A Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása szerint pontosan ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására, így a közel 90 milliárd forintos negatív hatás biztonságosan finanszírozható. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, amelyet a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván - áll a tárca által kiadott közleményben.

A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett

forrás:MTI

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar bruttó hazai termék 2011 második negyedévében 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva stagnált. A gazdaság teljesítménye az év első felében 2,0%-kal - illetve a naptárhatás kiszűrésével 1,9%-kal - nőtt. Mindez alulmúlta a piaci várakozásokat, azonban a szakértők a valósnál magasabb értéket vártak a többi uniós ország esetében is: mind az eurózóna, mind az EU-27 gazdasága a második negyedévben éves alapon 1,7 százalékkal növekedett, míg negyedéves alapon 0,2%-kal bővült.

Bár a lakásépítések továbbra is kedvezőtlen képet mutatnak, az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, akárcsak az elmúlt időszakban megkezdett beruházások Magyarországon

Hankook Tire -  jelenleg a világ hetedik legnagyobb gumiabroncs-gyártója

A szaktárca példaként említi Németországot ahol a második negyedévben - negyedéves alapon - 0,1%-kal növekedett a gazdaság, vagyis jelentős lassulás következett be az előző negyedéves 1,3%, valamint a várt 0,5%-kal szemben. A francia gazdaság szintén stagnált a növekedési várakozásokhoz képest.

A legtöbb gazdaság jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, hazánk pillanatnyilag a középmezőnyben foglal helyet olvasható a közleményben.

Elindult az AUDI gyárbővítése

A legtöbb gazdaság jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, hazánk pillanatnyilag a középmezőnyben foglal helyet olvasható a közleményben. A tárca álláspontja szerint a vártnál alacsonyabb érték elsősorban külső események miatt következett be. Az ipari adatok már a megelőző hónapokban jelezték, hogy lassult az exportmegrendelések üteme, negatívan hatott a svájci frank árfolyamának korábban nem tapasztalt erősödése a forinttal szemben, a megnövekedő törlesztő részletek pedig a háztartási fogyasztást csökkentették.

GDP növekedés


Bár a lakásépítések továbbra is kedvezőtlen képet mutatnak, az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, akárcsak az elmúlt időszakban megkezdett beruházások Magyarországon (pl. Mercedes, Hankook, Audi, GM) olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatójában. (T.A)
Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu