Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Küszöbön az újabb gázvásárlási megállapodás

2021. június 04. 12:21
Küszöbön az újabb gázvásárlási megállapodás

Szijjártó Péter bejelentése szerint megszületett az elvi megállapodás a hosszú távú gázszállítás feltételeiről az orosz Gazprom vállalattal, amely a világ legnagyobb földgáz kitermelője.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel folytatott egyeztetést a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon. A megbeszélés eredményeként egy olyan elvi egyezség jött létre, amely által 2021. októbertől egy új hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási megállapodás léphet életbe.

 

A külügyminiszter elárulta, hogy 15 évre szándékoznak megkötni az új megállapodást, amelynek egyik jellemzője a rugalmas árképzés lenne. Szijjártó Péter emlékeztetett továbbá arra is, hogy a jelenleg is érvényben lévő szintén hosszútávú gázvásárlási szerződés szeptember végén jár le, ezért is folynak az egyeztetések. Az újabb megállapodás 15 évre biztosítaná Magyarországon a földgázellátást, az árról azonban még tárgyalni szükséges a feleknek.

 

15 éves megállapodást köt az ország a Gazprommal - árulta el Szijjártó Péter

 

"Azt tudom mondani, hogy mindeddig azok a megállapodások, amelyeket a Gazprom vezetőjével kötöttem, teljes mértékben teljesültek. Tehát most sem kell, hogy legyen efelől kétségünk. Okktóber 1-jéig elkészül az a csővezeték, amely már az idén lehetővé teszi nagy mennyiségű gáz fogadását a szerb-magyar határon. Az ehhez szükséges szerb oldali beruházások gyakorlatilag befejeződtek. A feladat ezután az energiavállalatoké, hogy a gyakorlati kérdéseket is megtárgyalják.” - nyilatkozta Szijjártó Péter.

 

Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazatójával, Alekszej Lihacsovval is tárgyalt, méghozzá az új paksi atomerőmű beruházásának felgyorsításáról. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy minden készen áll ahhoz, hogy szeptember végétől az építkezés a második szakaszba lépjen, hiszen ebben az időpontban fog lejárni a határidő, ameddig az atomenergia-hivatal válaszolhat a létesítése engedélykérelemre.

 

"Jövőre már az első betonelemek elhelyezése is megtörténhet. Fehéroroszországban a Roszatom gyakorlatilag befejezte ottani beruházását, ezért a térségben lévő összes kapacitását Magyarországra tudja koncentrálni." - árulta el a jövőbeli terveket a külügyminiszter.

 

Forrás és képek: MTI/Máthé Zoltán
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu