Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Belföldi hírek

Küszöbön a jövő: átadták Budapesten az első mobil hidrogén-töltőállomást

2021. május 02. 00:00
Küszöbön a jövő: átadták Budapesten az első mobil hidrogén-töltőállomást

A Linde Gáz Magyarország Zrt. telephelyén adták át Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomását április 29-én. A beruházás által az ország egy zöldebb és innovatív technológián alapuló jövő felé veheti az irányt.  

Ahogy az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László fogalmazott: a magyar hidrogénstratégiai jövőkép megvalósításában fontos állomást jelent az első töltőállomás átadása és tesztüzeme. Minderre a Linde vállalat budapesti telephelyén kerül sor.  

 

A kormány klímastratégiája szerint az ország 2050-re karbonsemlegessé válik, már idén megkezdték a hulladékgazdálkodás megreformálását, valamint a Klíma- és környezetvédelmi akciótervnek köszönhetően megkezdték a buszparkok elektromosra cserélését is. Az ország elindult egy zöldebb és fenntarthatóbb irányba, emellett az EU-s szabályozások is ösztönzik erre a kormányt. A jelenlegi beruházás egy szupermodern fejlesztés, amely a klímasemlegességet támogatja. 

 

Egy Toyota üzemanyagcellája

 

Palkovics elmondta, hogy a hidrogén jelentősége megkérdőjelezhetetlen, fontos eleme az ipari hajtó-tüzelésnek vagy a közlekedésnek, a mobilitásban betöltött szerepe nagy. Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform elnöke szerint a hidrogén a karbonsemlegesség egyik alapvető eleme.  

 

A platform hetven tagnál is többel dolgozik azon, hogy a hidrogénben érdekelt cégek, kutatóintézetek kerekasztal körül megosszák az elképzeléseiket. Összesen öt munkacsoportot hoztak létre eddig, és megalapozták a hazai hidrogén és hidrogéntechnológiai szektor stratégiáját. Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a vállalatcsoport az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a hidrogéngyártásban, felhasználásban és tárolásban, így nagy hasznára lehet az egész országnak.  

 

 

M.A. 

Forrás és fotó: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu