Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Belföldi hírek

Kun Miklós Széchenyi-díjban részesült

2011. March 22. 19:08
Kun Miklós Széchenyi-díjban részesült

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket, Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit a köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök társaságában nyújtotta át március 14-én a Parlamentben.

Kun Miklós a történettudomány kandidátusa, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára több évtizedes, az 1848-as forradalmak emigrációjának története, az egyetemes és a 19-20. századi orosz történelem összefüggéseinek bemutatása, elemzése terén végzett több évtizedes, nemzetközileg is számon tartott tudományos, kutatói, oktatói munkássága elismeréseként kapta meg ez alkalomból a Széchenyi-díjat.

Kun miklós

Kun Miklós a történettudomány kandidátusa Schmitt Páltól és Orbán Viktortól vehette át a Széchenyi-díjat


"Eddig kétszer tüntettek ki, két nagyon konkrét dologért. Először amiért részt vettem a Terror Háza létrehozásában, másodszor pedig mert Viktor Juscsenko akkori ukrán elnök véleménye szerint eredményesen kutattam a 'holodomor', az ukrán nemzet elleni népirtás történetét. Most azonban több évtizedes munkám került mérlegre. Ott vannak a könyveim: magyarul, angolul, oroszul, görög és vietnámi nyelven. Ott a sok-sok televíziós dokumentumműsor, előadás, konferencia, a BBC-ben elhangzott kommentárok, a felsőoktatásban eltöltött évtizedek. Tettem a dolgomat. Most nagyon boldog vagyok" - mondta Kun Miklós professzor a díj átvétele után.

A díjazottról:
Kun Miklós (Kasin, 1946. július 11.) történész, egyetemi tanár, Szovjetunió- és Oroszország-szakértő.

Kun Miklós

Kun Miklós történész, egyetemi tanár, Szovjetunió- és Oroszország-szakértő


Kutatási területéről, a 19-20. századi Oroszország és Szovjetunió történetéről, Magyarországon és külföldön monográfiákat, forráspublikációkat, tanulmányokat publikált, dokumentum- és riportfilmeket készített. Rendszeresen szerepel a Hír TV-ben Oroszország- és kommunizmus-szakértőként. Felesége Gereben Ágnes, az ELTE tudományos főmunkatársa, a szovjet irodalomtörténet kutatója, Oroszország-szakértő, a Hír TV munkatársa, a Magyar Hírlap publicistája.

Kutatóként tevékenységének kezdetén elsősorban a 19. századi orosz forradalmár, Mihail Bakunyin személyiségét és munkásságát vizsgálta. Tanulmányozta az 1848-as forradalmak emigrációjának történetét, a 19. és 20. századi európai és orosz történelem összefüggéseit, az 1930-as évek ukrajnai éhínségét, a sztálinizmus természetrajzát, a Molotov–Ribbentrop-paktumot, George Orwell életútját, a hidegháború és az 1968-as prágai tavasz történetét. Nagy szerepet játszott A kommunizmus fekete könyve magyarországi kiadásában. Részt vett a Terror Háza múzeum létrehozásában, az ELTE-t elhagyva a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatta oktatói tevékenységét. Az Orbán-kormány idején, 1999-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült, 2002-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2011. március 14-én pedig Széchenyi-díjban részesült.  (Forrás: wikipedia.hu)


-kt-

Kun Miklós Hírportál - kunmiklos.com
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu