Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Kulturális közfoglalkoztatás: évről-évre többen vesznek részt a programban

2015. November 09. 15:00
Kulturális közfoglalkoztatás: évről-évre többen vesznek részt a programban

Rövidesen teljes a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program partnerintézményeinek listája és keretszáma. A jövő márciusban induló negyedik programban először emelkedhet 7000 fölé a kulturális közfoglalkoztatottként munkához jutók létszáma.

November 9-én, a Budai Vigadóban tartották a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program előzetes partneri regisztrációjának sajtótájékoztatóját, ahol Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára, Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője, valamint Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) megbízott főigazgatója ismertették a program eddig elért eredményeit, valamint ismertették a - 2016. március 1-vel induló - IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program előzetes terveit, irányszámait. A mai napig 2466 szervezet jelentkezett a IV. programba, akik összesen 6102 fő egy éves foglalkoztatását vállalják.


Dr. Hoppál Péter, az kultúráért felelős államtitkára reméli, hogy a hétezer főt is elérheti a negyedik évad kulturális közfoglalkoztatottjainak száma, hiszen november 15-ig még jelentkezhetnek a programba a kultúrával foglalkozó civil szervezetek, alapítványok, önkormányzati fenntartású intézmények, illetve maguk az önkormányzatok valamint egyházi jogi személyek. A kulturális közfoglalkoztatottak képesek a legnagyobb arányban integrálódni a munkaerőpiacra - mondta el a sajtótájékoztatón az államtitkár -, hiszen a program minden ötödik munkavállalójának állást kínálnak az egy éves prgogram végeztével.


Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón


AZ NMI 2015. március 1-el indította el a Kulturális Közfoglalkoztatási Program harmadik ütemét, mely az ország több mint 2000 településén mintegy 6000 embernek 2016. február 29-ig biztosít átmeneti foglalkoztatást. A munkáltató az NMI, a tényleges szakmai munkát pedig a partnerszervezeteknél végzik a program résztvevői, akik a kultúra és közösségi művelődés területén tevékenykednek. A programhoz a feltételeket a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási támogatási programja biztosítja. Réthy Pál, a Belügyminisztérium részéről a program felnőttképzési dimenzióját méltatta, mely új esélyt jelent az állást vesztett, közép-, és felsőfokú végzettségű munkavállalóknak. Sokan közintézményeink adatbázisainak digitalizálását végzik - adott példát a főosztályvezető -, vagy kulturális-, közösségi szervezőmunkát végeznek - tehát társadalmilag igen hasznos munkát végeznek közfoglalkoztatottként is.


Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője a sajtótájékoztatón


A program tervezett folytatása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős államtitkárságának háttérintézménye, az NMI az előző évek gyakorlatát követve a lehetséges résztvevők körében előzetes regisztrációt végez annak felmérésére, hogy a kulturális alapellátás kiterjesztése jegyében Magyarország önkormányzatai és kulturális tevékenységet végző szervezetei milyen létszámkerettel kívánnak bekapcsolódni az értékteremtő közfoglalkoztatási programba. Polyák Albert, az NMI megbízott főigazgatója felhívta a figyelmet: a programban sokak kezébe új, piacképesebb szakmát adnak, melynek segítségével képessé válnak elhelyezkedni a munka világában. Nem utolsó sorban pedig kapcsolatok szövődnek, közösségek teremtődnek a program segítségével - méltatta az eddigi eredményeket az NMI vezetője. A sajtótájékoztatón három közfoglalkoztatási partnerszervezet is beszámolt az első három program tapasztalatairól.


Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója

 


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu