Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

KSH: egyre többen költöznek vidékre

2021. március 01. 10:02
KSH: egyre többen költöznek vidékre

Főleg az agglomeráció népszerű a magyarok körében a KSH legfrissebb adatai szerint, de más kistelepülésekre, falvakba is szívesebben költöznek az emberek. Ezzel párhuzamosan a fővárosban fogy a népesség. 

Az adatokból összerakható, hogy egyre több fővárosi költözik vidékre, falura vagy az agglomeráció területeire. Valószínűleg vonzó lehet a kertes ház és a szabad levegő a járvány ideje alatt, illetve a falusi csok és a Magyar Falu Program, valamint a hazai felújítási támogatások is mind-mind hozzájárulhatnak a KSH legfrissebb adatainak generálásához.  

 

Vonzóbbak a falvak

 

A Központi Statisztikai Hivatal szerint ugyanis 1200 ötezer fő alatti település lélekszáma nőtt 2019 óta. Az intézet számításaiban a lakónépességgel számolt, tehát azokat is feltüntette az állandó lakosok mellett, akik csak ideiglenes lakhelyként jelentették be vidéki tartózkodásukat. Az ötezer fő alatti települések negyven százalékában állt meg a népességfogyás, vagy emelkedett a lakosok száma.  

 

A KSH adatai alapján elmondható, hogy a megyei jogú városok majdnem mindegyikéből húzódnak kijjebb az emberek. A huszonháromból csak hatnak volt pozitív a vándorlási egyenlege. Gyarapodott a húszezernél nagyobb, de ötvenezernél kisebb lélekszámú kisvárosok lakossága is.  

 

A 2020-as adatok még váratnak magukra, de a KSH előrevetíti, hogy a 2019-es tendencia folytatódik majd az adatok alapján is. A járványhelyzet meghozza a kedvet a vidéki élethez, emellett az állandósított home office és az érkező harmadik hullám is arra sarkallhatja az embereket, hogy a nagyvárosokból elköltözzenek.  

 

 

M. A. 

Forrás: infostart.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu