Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.14. - Sunday, Tibor napja van.

Belföldi hírek

Közszolgálati dolgozók sztrájkja: életpályamodellt és tisztességes bért követelnek

2016. June 22. 13:43
Közszolgálati dolgozók sztrájkja: életpályamodellt és tisztességes bért követelnek

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a két órás sztrájk után azt nyilatkozta, hogy csak azt szeretnék, ha a kormány tudomásul venné a szakma egységes követelését.

A két órás munkabeszüntetéshez  a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott. A sztrájktörvény 50 százalékos támogatottságot ír elő, ehhez képest a szerdai kétórás akcióban a csatlakozó önkormányzatoknál csaknem száz százalékos volt a támogatottság, sőt az elmúlt két hétben 18 új alapszervezetük alakult. Az MKKSZ elnöke felidézte, hogy tavaly még arra számítottak, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak is kidolgoznak egy egységes életpályamodellt, ezt viszont a kormány tavaly december 23-án visszavonta. Ezzel együtt a járási hivatali dolgozók 30 százalékos béremelésének következtében egyre többen mentek át dolgozni az önkormányzatoktól a járási hivatalokba.

 

Boros Péterné

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke

Az önkormmányzatoknak szakember hiány van pénzügyi, pályázati és építéshatósági területeken, amelynek következménye, hogy nem tudják megfelelően kiszolgálni az ügyfeleket. Boros Péterné megjegyezte, hogy bruttó 160 ezer forintos fizetésért nem lehet építésmérnököt találni Magyarországon. Szeretnék, ha a kormány tárgyalna velük: az önkormányzati érdekszövetségekkel már elkészítették szakmai koncepciójukat, egy törvénytervezetet a közszolgálati életpályáról a hozzárendelt bértáblázattal, amely a követelésüknek megfelelő béremelést is tartalmazza. Ha nem sikerül megegyezniük  a kormánnyal, akkor egész napos sztrájkot hirdetnek.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu