Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Belföldi hírek

Központosítják az általános és középiskolákat

2016. April 30. 12:00
Központosítják az általános és középiskolákat

Jelen formájában megszűnik a Klik és új nemzeti alaptanterv lesz 2018-tól, ha a kormány rábólint az oktatási miniszter terveire. 

Várhatóan megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a mostaninál kisebb szervezeteben marad meg területi részlegekkel. Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője, hangsúlyozta, hogy "nem lenne értelme egy nem jól működő szervezetet szétdarabolni, majd így tovább működtetni", hanem "menedzsmenthéjakkal" látják el az oktatási intézményeket. A tervek szerint a költségvetés egy részével is rendelkezhetnek majd az iskolák, bár arról még egyezkednek, hogy az igazgatóknak mekkora legyen a jogosultságuk. 

 

 

A köznevelési kerekasztalon az összes igazgató egyetértett, hogy a működtetésnek és a fenntartásnak egy kézbe kell kerülnie és az állam "jó gazdaként" tenné meg ezt. Azt kizárták, hogy az iskolaépületek az állam tulajdonába kerülnének. 2018 szeptemberétől változik az alaptanterv is, mivel a gyerekeken tényleg nagyon nagy a teher. Többek között 10% helyett 30%-ban lehet majd eltérni az anyagtól és nagyobb lesz a tanárok mozgástere abban, hogy hogyan és mennyit tanítanak a gyerekeknek. 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu