Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.16. - csütörtök, Valter napja van.

Belföldi hírek

Kósa: Varga Zoltán és Nyakó István nem mondanak igazat

2009. augusztus 15. 15:21
Kósa: Varga Zoltán és Nyakó István nem mondanak igazat
Nyakó István, ténybeli tévedésektől hemzsegő nyilatkozatában Varga Zoltán debreceni szocialista önkormányzati képviselő csúsztatásait megismételve, többször cáfolt állításokat ismétel meg és állít hamis párhuzamba - írja csütörtöki közleményében Kósa Lajos.
Debrecen polgármestere szerint "azonban ami nem igaz, akkor is hazugság marad, ha többször és más helyeken mondják is el".

Nyakó István, az MSZP szóvivője csütörtökön azt mondta az MTI-nek: "a Fidesz álságos, hazug és kétszínű politikát folytat a végkielégítések körül is: kormányon szórták a közpénzt a hozzájuk közel állóknak, sok tízmilliós lelépési pénzeket és jutalmakat fizettek, és ugyanezt teszik ma is az általuk vezetett önkormányzatoknál". Utalt arra, hogy mivel a Fidesz vezeti a települési és megyei önkormányzatok többségét, az ellenzéki párt nagyobb ráhatással van arra, mely testületek mennyi jutalmat vagy végkielégítést fizetnek az önkormányzati cégek vezetőinek.

Kifejtette: Debrecenben az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonkezelő holding tagvállalata vezetőinek Kósa Lajos polgármester utasítására fizettek ki jutalmakat annak ellenére, hogy az igazgatóság határozatában deklarálta: nem fizet prémiumot a holding nehéz gazdasági helyzetére tekintettel.

Kósa Lajos szerint viszont a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalati vezetőinek premizálása a jogszabályokban meghatározottak szerint, illetve a vezetőkkel kötött megállapodások értelmében történt. E szerint a tagvállalatok igazgatói számára a még 2008-ban, tehát még a válság kirobbanása előtt kitűzött célfeladatok teljesítésének függvényében került sor a prémiumok mértékének megállapítására. A prémiumok kifizetésének rendjét a munka törvénykönyve egyértelműen szabályozza.

A polgármester azt írta, hogy Nyakó István és Varga Zoltán állításával szemben a pénzügyi és gazdasági világválság következtében előállt új helyzetre való tekintettel prémiumaik jelentős részéről 10-70 százalékáról maguk a tagvállalatok igazgatói mondtak le. Hozzátette, hogy a 2009-es évre érvényes premizálási rendszer esetében már az új gazdasági-pénzügyi feltételekből indultak ki.

A politikus szerint a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park (DIIP) Kft. az ipari parkok értékelési szempontjai alapján országosan a legjobbak között található.

Úgy fogalmaz, hogy a távozó ügyvezető részére fizetett juttatások a társaság éves beszámolója szerint - a szocialista politikusok állításával szemben - 15 millió 247 ezer forinttal növekedtek meg 2007-hez képest, mely a távozásával kapcsolatos juttatásokat takarja. Megjegyezték, hogy az ügyvezetővel együtt valamennyi dolgozó jogviszonyát megszüntették és a tevékenység bérköltség nélkül másik tagvállalathoz került, amelybe a DIIP Kft. beolvadása folyamatban van.

Kitért arra is, hogy a Csányi János volt színházigazgató esetében a Csokonai Színházban felhalmozott "hiány" nem valamiféle szándékos károkozásból, hanem egy szakmai program eredeti elképzelésektől eltérő - öt év helyett egy-másfél év alatt történő -, gyorsabb végrehajtásának szándékából és kísérletéből fakadt. Leírja, hogy a szándékkal egyet nem értve és a kísérlet kudarcából okulva szüntették meg az igazgató munkaviszonyát. Megjegyezte, hogy Csányi János távozásakor akkora összeget kapott, amekkorát a közalkalmazottakra vonatkozó törvények meghatároztak.

Forrás: fidesz.hu


-kt-

Debrecen Online - debon.hu


Szólj hozzá Debrecen fórumán
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu