Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

Korszerű, környezetkímélő erőművet adtak át Gönyűn

2011. június 30. 11:19
Korszerű, környezetkímélő erőművet adtak át Gönyűn

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár mondott köszöntőbeszédet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében az E.ON új erőművének átadásán 2011. június 27-én, Gönyűn. Az államtitkár kifejtette: a készülő Nemzeti Energiastratégia egy átfogó erőművi cselekvési terv megalkotását is kezdeményezi a villamosenergia-termelés és elosztás hatásfokának javítása érdekében.

A gönyűi fejlesztés fontos mérföldköve az elöregedett, 20 év feletti átlagéletkorú magyarországi erőművi állomány tervbe vett fokozatos cseréjének. A villamos energiát termelő erőművek jelenlegi, alacsony átlagos hatásfoka a termelés közel kétharmadát adó alacsony hatásfokú erőművek kivezetésével és a gönyűihez hasonló magas hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával javítható - hangsúlyozta Bencsik János.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban összesíti az Energiastratégia néhány hete lezárult társadalmi vitája során beérkezett véleményeket. Előzetesen is nagy szakmai egyetértés látható abban a stratégiai irányban, hogy a megújulók arányának jelentős emelése mellett a méltányos áron beszerzett földgázra a következő évtizedekben is fontos szerep vár.
Bencsik János a beruházást méltatva elmondta: a világszínvonalú, környezetkímélő technológiát meghonosító létesítmény kiemelt szerepet vihet a térség 600 ezer háztartása és vállalkozásai - köztük több autóipari gyár - biztonságos energiaellátásában.


20110627_bencsikjanos_schmittpal_eon_eromuavatas_gonyu006_408_20110630111757_310.JPG


Korábbi nyilatkozataiban az államtitkár már utalt arra, hogy Magyarország nem dőlhet hátra, fokozott figyelmet kell szentelnünk az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra, illetve a megújuló energiák részesedésének növelésére. Ki kell használnunk azt az előnyünket, hogy nem egyik napról a másikra kényszerülünk cselekedni, hanem meg lehet tervezni, és úgy lehet felépíteni a korszerű technikai berendezéseket magukban foglaló energetikai rendszereket. Szükség van egy, a jelenleginél sokkal hatékonyabb szabályozási és támogatási rendszer kialakítására, mert ha ez elmarad, 2020-ra a szomszédos országokhoz képest komoly versenyhátrányba kerülhetünk.
A bruttó 433 MW teljesítményű, kombinált ciklusú gáz- és gőzturbinás berendezés nettó hatásfoka több mint 59 százalék. Az E.ON mintegy 400 millió euróból, állami vagy uniós támogatás igénybe vétele nélkül valósította meg a fejlesztést. (T.A)
Forrás: NFM
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu