Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.03.30. - hétfő, Auguszta napja van.

Belföldi hírek

Kormányzati szinten az ingatlanpanama

2009. július 31. 23:00
Kormányzati szinten az ingatlanpanama
Jó minőségű, jó helyen levő több mint 1 milliárd forintot érő állami földet rossz helyen levő értéktelen gyümölcsösre cseréltek - hívta fel a figyelmet Budai Gyula pénteki sajtótájékoztatóján a sukorói-botrány kapcsán.
A magyar állam 182 hektár pilisi és az albertirsai területre cserélte a sukorói 70,1 hektáros területét. A pilisi és az albertirsai terület sohasem volt az izraeli befektető tulajdonában, erről a tényről nem győződtek meg, amikor a csere történt. Budai Gyula leszögezte: a csere időpontjában a döntési joggal rendelkező Vagyongazdálkodási Tanács nem járt el kellő gondossággal, és véleménye szerint tudhattak arról, hogy az államnak nincs szüksége mind a 182 hektár területre az autópálya-építés során. Kijelenthető, hogy mind a kormányszóvivő, mind az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) szóvivője hazudott, amikor azt mondták, hogy azért volt szükség a cserére, mert ennyi területet igényel az autópálya építése - húzta alá a Magosz szövetségi igazgatója. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése konkrétan tartalmazza, hogy a 182 hektárnyi területnek mindössze az 5,6 százalékára lett volna szükség. A kisajátítás jogilag végrehajtható lett volna, ezért nem volt szükség arra, hogy a 182 hektáros pilisi és az albertirsai területre cserélje az állam a pákozdi földterületét - tette hozzá.

Kormányzati szinten az ingatlanpanama (Budai Gyula)

Budai Gyula érdekesnek tartja, hogy a csereügylet időpontjában az illetékes miniszter Bajnai Gordon volt, aki egyébként részt vett azon a kormányülésen, ahol döntöttek arról, hogy a sukorói beruházást kiemelt projektként támogatják, több milliárd forintos állami pénzből fogják finanszírozni. Bajnai Gordonnak is tudnia kellett arról, hogy az általa felügyelt minisztériumhoz tartozó cég milyen véleménnyel rendelkezik a kisajátítással kapcsolatban. Ha viszont Bajnai Gordon tudott erről, akkor a jelenlegi miniszterelnök ugyanolyan cinkosa és résztvevője ennek a szocialista ingatlanpanamának, mint a volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc, a volt pénzügyminiszter Veres János, a volt MNV Zrt. vezérigazgató Tátrai Miklós - hangsúlyozta Budai Gyula.

Nincs semmilyen gigaberuházás sukorón, a Velencei tó pártján, nincs milliárdos projekt, üres ígéretnek tűnik a 2500 munkahely, egy viszont van: szocialista ingatlanpanama, melynek résztvevői a volt és jelenlegi kormánytagok illetve az MNV Zrt. volt és jelenlegi vezetői - szögezte le a Magosz szövetségi igazgatója.

Budai Gyula szerint amikor a vagyontanács döntött a földcsere kérdésében, akkor tudta azt, hogy csak 10 hektár területre van szüksége a magyar államnak az útépítéshez. A fideszes képviselő az ügyletet ingatlanpanamának tartja. Jó minőségű, jó helyen levő több mint 1 milliárd forintot érő állami földet rossz helyen levő értéktelen gyümölcsösre cseréltek - fejtette ki.

A Magosz szövetségi igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁSZ nem hivatalos jelentése is ugyanazokat a megállapításokat tartalmazza az MNV Zrt. vagyongazdálkodásával kapcsolatban, mint amelyeket őmaga is korábban tett.

Budai Gyula beszámolt arról is, hogy a múlt csütörtökön a Vám- és Pénzügyőrségnél kihallgatták tanúként a feljelentése ügyében, és csatolta a birtokában levő okiratokat.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu