Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Belföldi hírek

Kibővítik az energiahatékonysági pályázatot

2021. április 15. 09:46
Kibővítik az energiahatékonysági pályázatot

A lakossági energiahatékonysági pályázat a nyár folyamán válik elérhetővé, ennek keretében a napelemes rendszerek támogatását tervezte a kormány. Időközben kibővítették a feltételeket, így már korszerű elektromos fűtési rendszerek vásárlására is adható be pályázat az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint.  

Steiner Attila, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott választ a kérdésre, hogy az energiahatékonysági pályázatnak milyen előrelátható feltételei lesznek. A fotovoltaikus napelemeken túl korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást a nyáron megnyíló pályázaton keresztül.  

 

Napelem a háztetőn

 

A jelenlegi terv szerint a projektre százmilliárd forintot szánnak és a célja, hogy a lakosságot ösztönözzék a komplex energetikai megoldások kialakítására. A kormány Klíma- és környezetvédelmi akcióterve szerint a magyarországi napelemes kapacitást hatezer megawattra növelnék 2030-ig, ehhez pedig a lakosság együttműködésére is szükség van. Az elektromos buszok, autók és kerékpárok bevezetése, napelemparkok létesítése mellett fontos, hogy minél több háztartás használjon megújuló energiát, ezt támogatja majd a kormány.  

 

Tetőre szerelt, saját fogyasztásra termelő napelemes beruházásokra és elektromos fűtési rendszerekre, valamint napelemes cseréptetőkre is lehet majd igényelni a támogatást. Az áram hosszú távú tárolása mindig sarkalatos pont az ilyen elemek telepítésénél, Steiner szerint a hidrogéngazdaság kiépítése választ adhat majd erre, kidolgozása folyamatban van.  

 

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szerint ez egy fontos lépés, a nagyobb napelemparkok telepítésére pedig rengeteg optimális helyszín van országszerte. Már használaton kívüli repülőterek, katonai létesítmények lehetnének a megújuló energiaforrásoknak kijelölt területek. Hogy  ebben is előrelépés szülessen, a hivatal jogszabály-módosítási javaslatokat nyújtott be a tárcához.  

 

 

M. A.  

Forrás: Origo 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu