Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.22. - vasárnap, Móric napja van.

Belföldi hírek

Ki fogja finanszírozni a védőoltást?

2009. augusztus 17. 20:44
Ki fogja finanszírozni a védőoltást?
A Fidesz arra kéri az egészségügyi kormányzatot, hogy tisztázza végre: ki fogja finanszírozni, kifizetni az új típusú influenzavírus elleni védőoltást.
Mikola István sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormányzat megrendelt egy oltóanyaggyártótól hatmillió adag vakcinát, négymilliót ingyen, térítésmentesen fognak megkapni a magyar emberek, kétmilliót pedig meg lehet vásárolni.

Kiemelte: nincs meg a fedezete a vakcina megvásárlásának, nem szerepel a költségvetési előirányzatokban. "És úgy tűnik, a megjelent híradások és az információink alapján, hogy komoly vita van a pénzügyi szervek és az egészségügyi kormányzat között, ki, hogy fogja megfinanszírozni ezt az oltóanyagot" - tette hozzá.

"Kérjük az egészségügyi kormányzatot, hogy tisztázza végre: hogy ki fogja finanszírozni, kifizetni ezt a vakcinatömeget" - fogalmazott Mikola István.

mikola_430_849_20090817200745_5.JPG

Mikola István: Ki fogja finanszírozni a védőoltást?

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa megjegyezte azt is: a rendkívüli helyzetben az ilyen óriási tömegű oltásban közreműködők is valamiféle pénzügyi juttatásra számítanak. "És szorongva látjuk, hogy nem kezdődik ebben a kérdésben tárgyalás a háziorvosokkal, azoknak a szervezeteivel, és egyáltalán nincs semmi információ arra vonatkozóan, hogy ki fogja kifizetni ezt a vakcinatömeget" - fűzte hozzá.

"Szeretném felhívni a kormányzat figyelmét: felelőssége, kötelessége, hogy a nemrégen bejelentett világjárvány folyamatát megakadályozva, a magyar embereket megvédve egyértelművé tegye, hogy valóban ez a tömegű oltóanyag megvásároltatik, és ennek a fedezetét megjelölje" - jelentette ki Mikola.

A fideszes politikus szólt arról is, hogy az egészségügyi szolgáltató intézetek is félnek, nehogy megint az legyen, hogy a büdzséből veszik el ennek az oltásnak a fedezetét. Nem oda tartozik, ez egy rendkívüli helyzet, a központi költségvetésnek kell finanszírozni az influenza-védőoltásokat - emelte ki, hozzátéve: nagyon helytelen lenne, ha az ezer sebből vérző egészségügy, az egészségügyi szolgáltatórendszerek, kórházak, járóbeteg-szakellátás, háziorvoslás, gyógyszertámogatás kereteiből vennék el ennek a védőoltásnak a forrását.

Mikola István hangsúlyozta azt is: Magyarország jól áll a vakcina-előállítással. Folynak a klinikai vizsgálatok, az első eredmények nagyon biztatóak - tette hozzá.

Kifejtette, úgy tűnik az első adatok alapján, hogy egyszeri oltással - ez egyedülálló a világon, mert kétszer szoktak oltani influenza-vakcinával - a szervezetben jó ellenanyag-választ lehet indukálni. "Ilyen értelemben optimisták lehetünk, tehát a szakmai vonalon nem lesz probléma, a pénzügyi vonalon kellene végre rendet teremteni, és hitelt érdemlően igazolni az emberek felé, hogy ennek a védőoltásnak a forrásfedezete megvan" - jelentette ki Mikola István.

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu