Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Kezdődik a jégmentesítés: Budapesten zeolittal dolgozik a Főkert

2020. december 15. 09:19
Kezdődik a jégmentesítés: Budapesten zeolittal dolgozik a Főkert

A fővárosi Főkert Nonprofit Zrt. az idei évben az eddig megszokott, sok esetben káros sózás helyett mást választ a budapesti jégmentesítésre: zeolit tartalmú útszóró anyagot használnak majd a közterületeken. 

A Főkert decembertől áttér a zeolit használatára, ami a csúszásmentesítést illeti. Ugyan az eddig használt só is tökéletesen megfelel erre a célra, mégis rengeteg kárt tud okozni a haszna mellett, szemben a zeolittal.

 

Útszóró só pro-kontra 

 

A jégmentesítésre nagyon régóta az egyik legjobb és legolcsóbb megoldás. A nagyanyáink által használt hamu például kikezdi az útburkolatot, a homok nem teljes mértékig képez csúszásgátló felületet, nem beszélve arról, hogy borzasztó nehéz eltakarítani. A só könnyen kezelhető, relatíve olcsón beszerezhető, használata egyszerű és gyors, és a hó elolvadása után nem kell sokat szöszmötölni az eltakarításával. 

 

Ezzel szemben mindenen kicsapódik, tönkreteszi a járókelők, vagy a hóban játszadozó gyerekek ruháját, és súlyos károkat okoz azokon a területeken, ahol a sózott szakaszok közelében növényzet van. A só ugyanis gátolja a növényekben tápanyagfelvételét, elszívja előlük a vizet, rengeteg élőlényt kipusztítva vagy megkárosítva ezzel. 

 

Latyakos, havas úttestek ellensége is a zeolit

 

Zeolit pro-kontra

 

zeolit azért kevésbé népszerű, mert egyrészt viszonylag új a piacon, másrészt jóval drágább anyagról van szó. A zeolit hatásfoka igen magas, ugyanis a csúszásmentesítés mellett jégolvasztó hatása is van. 

 

Hatalmas előnye még, hogy nem károsítja az élővilágot, sőt még jót is tesz a növényeknek, magas ásványianyag-tartalma ugyanis tavasszal javíthatja a föld tápanyagtartalmát. Nem marja ki a ruha vagy a cipő anyagát, az útburkolattal is finoman bánik, gyakorlatilag semmit nem tesz tönkre.  

 

Azoknak is kedvez, akiket nem hat meg a környezetvédelem, ugyanis míg a só nagyjából -8 Celsius fokig használható biztonsággal, a zeolit -13 fokig garantálja a csúszásmentességet. Emellett ritkán kell használni, hatása ugyanis tartós.  

 

 Főkert decembertől szórja fel a fővárosi közterületeket zeolit tartalmú útszóróval, egyre sűrűbbek már a fagyok, így szükség is van rá. A buszmegállókba és balesetveszélyes helyekre is kerül az anyagból. Az autóutak jégmentesítése nem a Főkert feladata, így jelenleg annál még marad a hagyományos sózási technika, amint leesik a hó.  

 

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: Főkert 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu