Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Kezd látszódni az adókedvezmények hatása

2021. május 17. 11:28
Kezd látszódni az adókedvezmények hatása

Az adókedvezményeknek köszönhetően csaknem 240 ezer adózó mentesül idén a személyi jövedelemadó megfizetése alól - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az adóból kedvezményt kaphatnak a gyermekes családok, az első házasok, a 4 vagy ennél több gyermeket nevelő édesanyák, valamint a bizonyos betegségben szenvedők - árulta el Tállai András. Hozzátette továbbá, hogy aki 2020-ban nem élt az adókedvezményekkel, az idén május 20-ig még könnyedén megteheti ezt a bevallásában. Már csupán pár kattintással igénybe lehet venni az adókedvezményeket.

 

A legtöbb adózó egyébként a családi kedvezmények által mentesül az egyéb adófizetési kötelezettség alól. A Pénzügyminisztérium államtitkára elárulta, hogy két évvel ezelőtt például több mint 115 ezren nem csak az szja fizetése alól, de a járulékfizetés alól is mentesültek, ezáltal ezen szülők szinte a teljes bruttó bérüket megkaphatták.

 

A családi kedvezményt tavaly több százezren nem használhatták ki, hisz a 2020. májusi adatok alapján csak 700 ezer szülő vette azt igénybe. A többi szülő nem élt a lehetőséggel, vagyis nem nyilatkoztak munkáltatójuknak az adókedvezmény igénybevételéről.

 

Tállai András elmondta, hogy a kormány családtámogató döntéseit még a járvány miatti válság sem tudta felülírni

 

Idén az érintetteknek van még idejük, igaz csak pár nap. Május 20-ig még kiegészíthetők az adóbevallások, a jogosan visszaigényelt adó összegét pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 30 napon belül ultalja ki.

 

Tállai András megjegyezte továbbá, hogy a 4 gyermekes anyák adómentessége tavaly debütált, ezzel pedig évente körülbelül 20 milliárd forintot hagy az állam a nagycsaládos anyáknál, akik életük végéig mentesüljek az szja megfizetése alól. Tállai András kiemelte továbbá a 25 év alattiak adómentességét is, amely a kormány legújabb adócsökkentő intézkedése, ami által a jövő évtől 140 milliárd forint maradhat a fiataloknál.

 

Forrás és kép: MTI/Ilyés Tibor
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu