Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.11.26. - szombat, Virág napja van.

Belföldi hírek

Kevesebb támogatást kapnak az egyházi iskolák a törvényben megállapítottnál

2010. február 23. 18:40
Kevesebb támogatást kapnak az egyházi iskolák a törvényben megállapítottnál
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulói, valamint szüleik és az intézmények dolgozói jogainak érvényesítése érdekében - tudatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
A törvényi határidőt követően hozták csak nyilvánosságra, hogy 2008-ra vonatkozóan 39 százalékkal (13.429 Ft) kevesebb támogatásban részesülnek az egyházi iskolák diákjai.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

Négy nappal a zárszámadási törvényben előírt határidő után hozta nyilvánosságra a kormány az egyházi oktatási intézmények 2008-ról még elmaradt kiegészítő támogatásának összegét. A kormányrendeletből nem tűnik ki, hogy a számítást az Állami Számvevőszék – a zárszámadási törvényben előírtak szerint – ellenőrizte-e, s ha igen, mi volt arról a véleménye.

A kormányrendeletben meghatározott pótlólagos támogatás összege gyermekenként átlagosan 34 272 Ft, amit másfél éves késéssel, 2010 első félévében két egyenlő részben kell kifizetnie a kormánynak.

Illusztráció

A kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál – a törvényekben és a Vatikáni Szerződésben foglaltaktól eltérően – a kormány most sem vette figyelembe az egyházak számításait és az ÁSZ korábbi útmutatásait. Így 2008-ra az egyházi iskolákba járó gyermekek 13 429 Ft-tal kevesebb támogatást kaptak, mint az önkormányzati intézmények diákjai.

A sajtóból is ismert, hogy a kormány a 2008. évre pótlólag járó kiegészítő támogatás összegét több alkalommal, többféle számítás szerint próbálta meghatározni. A hivatalosan is megküldött számítások szerint első alkalommal gyerekenként 3828 Ft visszafizetési kötelezettséget számoltak ki. Pár napon belül megállapították, hogy az egyházi iskolákba járó gyerekeket illeti meg további 9382 Ft, majd rövid idő múlva már újra az egyházaknak kellett volna visszafizetni gyerekenként 6 Ft-ot a számítás szerint.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar

A Magyar Katolikus Püspöki Kar
Öt hónap leforgása alatt a 2009 májusára összegyűjtött önkormányzati adatokból ötféle számítást készített a kormány, de egyik számítás sem felel meg a jogszabályoknak, ill. az ÁSZ korábbi útmutatásának.

A MKPK Gazdasági Bizottsága elfogadhatatlannak tartja az egyházi iskolákba járó gyermekek ilyen súlyos diszkriminációját és kéri a kormányt, hogy haladéktalanul küldje meg a számítás alapadatait és az Állami Számvevőszék véleményét.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar

A Gazdasági Bizottság hangsúlyozza, hogy a Katolikus Egyház vezetői nem mondhatnak le az iskoláikba járó gyerekek szülei nevében a diákjaik után járó támogatásról, ezért javasolja, hogy a Konferencia tegye meg a szükséges lépéseket.

(Forrás: katolikus.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu