Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Kevesebb orvos akar külföldre menni

2017. July 23. 09:22
Kevesebb orvos akar külföldre menni

Az egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartó rendszer május 31-i adatai szerint az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára közölte, hogy az adatok szerint 2010 és 2016 között a külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok 36 százaléka és a külföldi munkavállalási engedélyt kérő szakdolgozók 21 százaléka jelenleg is a magyar betegellátásban dolgozik. Ők vagy mégsem távoztak külföldre, vagy már visszajöttek onnan, vagy egyszerre Magyarországon és külföldön is dolgoznak jelenleg. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára kiemelten fontos terület az egészségügy, ezért 2010 óta több intézkedést hoztak az orvosok és ápolók érdekében.

 

Kevesebb orvos és szakdolgozó döntött úgy, hogy kikéri a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt

Kevesebb orvos és szakdolgozó döntött úgy, hogy kikéri a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt

 

Többször, nagymértékben emelték a béreket, több százmilliárd forintot fordítottak a kórházak fejlesztésére és adósságrendezésére, valamint ösztöndíjprogrammal segítették a fiatal szakorvosokat. A jövő évi költségvetés 402 milliárd forinttal tartalmaz több forrást egészségügyi célokra, mint a tavalyi - tette hozzá. Az intézkedések hatására elmondható, hogy tavaly "kevesebb, mint feleannyi orvos akart távozni, mint 2011-ben" - közölte Rétvári Bence. 2015-ről 2016-ra, mindössze egy év alatt 19 százalékkal kevesebb orvos döntött úgy, hogy kikéri a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, valamint csökkent az ápolók elvándorlásának mértéke is. 2016-ban 15 százalékkal kevesebb szakdolgozó kívánt távozni, mint egy évvel korábban - hangsúlyozta az államtitkár.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu