Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.24. - szombat, Bertalan napja van.

Belföldi hírek

Késedelmek a nyugdíjak kifizetésében

2009. augusztus 16. 20:42
Késedelmek a nyugdíjak kifizetésében
A Fidesz felszólítja az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságot és a kormányt, hogy a nyugdíjak késedelmével kapcsolatos panaszokat mielőbb vizsgálja ki és orvosolja. Ezt Iván László a párt szakpolitikusa mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Iván László újságírók előtt arról beszélt, hogy a nyugdíjasok visszajelzései alapján egyre többször késik "a többség számára létkérdést jelentő" nyugdíj.

"A közfelelős, közköteles kormányzás úgy tűnik, hogy nem teljesíti a feladatait úgy, ahogy kellene" - fogalmazott a politikus, aki szerint az a gyanú is felmerülhet, hogy a kormány szándékosan késlelteti a nyugdíjak kifizetését, hiszen ez "sok millió forintos többletet jelent az államnak".

Iván László felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjfolyósítás időpontja - egy belső szabályozás értelmében - átutalás esetén a tárgyhó 12. napja, míg postai kézbesítésnél személyes megállapodás alapján kapják meg pénzüket a nyugdíjasok.

ivan_laszlo_430_947_20090816203355_173.jpg

Késedelmek a nyugdíjak kifizetésében (Iván László)

"Ha az állam az intézményein keresztül nem kellő időben és nem megfelelően biztosítja a nyugdíjak kijuttatását a nyugdíjasokhoz, akár számlán, akár postázással úgynevezett program szerint, akkor ez a mostani viszonyok között megélhetési válságot eredményez" - hangsúlyozta a politikus.

Iván László a nyugdíjasok amúgy is romló helyzetét vázolva arra emlékeztetett, hogy a 6,5 százalékos átlaginflációval szemben a nyugdíjasinfláció tavaly 6,9 százalék volt.

Elmondása szerint a 13. havi nyugdíj elhagyása, a korrekciós nyugdíjak eltolása, illetve megszüntetése, valamint a nyugdíjszámítások jövő évi átalakítása szintén jelentős anyagi veszteséget okoz a nyugdíjasoknak.

Kitért arra is, hogy a 60 évnél idősebbek több mint fele legalább egy, 10 százaléka két-három, míg 3 százaléka - mintegy 70-80 ezer ember - ennél is több idült betegségben szenved.

Közlése szerint körülbelül 800 ezer nyugdíjas él a létminimum közelében, a kis- és közepes nyugdíjasok több mint fele pedig már a tárgyhónap közepére elkölti a járandóságát.

Ilyen körülmények között - tette hozzá - az akár egy napos késedelem is sokkal nagyobb kockázatot jelent mint bármikor.

"Felszólítjuk a nyugdíjfolyósító főigazgatóságot és a kormányzást, hogy (...) az idősödő emberek fenntartható élete érdekében ennek felétlenül nézzen utána, és követeljük, hogy ezeknek a panaszoknak az orvoslását mielőbb biztosítsa" - jelentette ki Iván László.

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu