Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

Kedvezőbben alakulhat a GDP növekedési üteme a vártnál

2021. június 30. 10:03
Kedvezőbben alakulhat a GDP növekedési üteme a vártnál

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzései szerint a GDP növekedési üteme erősebb lehet a korábbi becsléseknél.

Enyhébb visszaeséssel jártak a koronavírus miatt bevezetett korlátozások, amelyek a gazdaságot érintették. Az enyhébb visszaesés miatt a növekedési ütem erősségét javította a Századvég Gazdaságkutató intézet, akik szerint a gazdaság újraindulása jóval gyorsabb lehet a korábban vártnál. Az intézet szerint a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a 2021. márciusában becsült 4% helyett akár a 6%-os növekedési ütemet is megközelítheti.

 

A kutatóintézet szerint a gazdaság a következő évben is 5%-os növekedési ütemet produkálhat, amely a korábbi előrejelzésekkel is megegyezik. Kiemelik ugyanakkor, hogy a gazdaság fejlődésében nagy szerepet játszik a kedvező expanzív fiskális politika is.

 

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzései a munkaerőpiaci változásokat is vizsgálta. Az elemzők szerint a gazdaság újraindításával egyre nagyobb lesz a munkaerőhiány is, amely által a bérek látható növekedésnek fognak indulni. Ezzel egyidőben viszont csökkenni fog a korábban előrejelzett magas infláció, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szigorú monetáris lépésekkel kíván még lejjebb tolni.

 

Javultak az előrejelzések a gyors enyhítéseknek köszönhetően

 

A beruházások bővülése az idei előrejelzések szintje alatt maradhat, hiszen 7,5%-ról 7,2%-ra mérsékelték azt az elemzők, a jövő évben azonban jelentős beruházás bővülést várnak. A márciusi elemzésben 5,8%-os bővülést vártak az elemzők, ezt azonban most 8,3%-ra emelték, amelyben nagy szerepet játszanak az állami és az uniós támogatásoknak köszönhetően megvalósuló beruházások.

 

Mivel a korlátozások jelentős része megszűnt és egyre több cég nyithatott ki, valamint kezdhette újra tevékenységét, így a munkahelyek jelentős része is újra tudott nyitni. Ezáltal a foglalkoztatástól ismét bővülést vár a Századvég Gazdaságkutató, így a munkanélküliségi rátát 4% alatt várják 2022-ben. A béremelkedések 2022-ben ismét kétszámjegyűek lehetnek - tette hozzá az intézet.

 

Forrás: MTI, Századvég Gazdaságkutató előrejelzései
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu