Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Júniusban a pesti alsó rakpart, júliusban pedig a Blaha Lujza tér felújítása kezdődik

2021. június 01. 12:10
Júniusban a pesti alsó rakpart, júliusban pedig a Blaha Lujza tér felújítása kezdődik

Június második hetében indul a pesti alsó rakpart megújítása a Parlament, illetve a Margit híd közötti szakaszon, júliusban pedig a Blaha Lujza tér felújítása kezdődik.

A főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu elmondta, hogy zöldebb kialakítást kap majd a rakpart északi része. A rekonstrukció által 4-5 méter szélesre bővítik a járdákat és a kihasználatlan forgalomtechnikai területeket pedig összehúzzák. A kabinetfőnök azt is elárulta, hogy 30 kilométer/órás sebességkorlátozás kerül bevezetésre, mindezek mellett pedig 35 új fa kerül elültetésre a rakparton. Az érintett szakasz június második hetétől kerül elzárásra a forgalom elől, a rakpart beruházása pedig összesen 1,4 milliárd forintba kerül majd és még idén be kell fejeződnie - árulta el Balogh Samu.

 

A Főpolgármesteri Hivatal azt is közölte, hogy a június 7-én kezdődő felújítás miatt ugyan elzárják az érintett területet a forgalom elől, de a Duna partja ezen a szakaszon sétálhatóvá válik. Megmarad a lépcsős partfal, a Garibaldi utcai rámpa támfala azonban beljebb fog kerülni. A hivatal azt is nyomatékosította, hogy a világörökségi védett látkép egyáltalán nem fog sérülni, ráadásul az új járda által séta közben is gyönyörködhet bárki a főváros látképében.

 

A fővárosiak minden eddiginél közelebb kerülhetnek a Dunához a pesti rakpart északi szakaszán

 

Júliusban a Blaha Lujza tér felújítása kezdődik meg, amelyhez kapcsolódóan hamarosan be is fog fejeződni a közbeszerzési eljárás. A júliusban induló rekonstrukció várhatóan másfél évig tart majd. A rendkívül forgalmas közlekedési csomópont felújítását első körben a térfelszín megújításával kezdik. A téren a parkolók helyére zöldfelületeket, vízjátékokat, valamint árnyas pihenő helyeket alakítanának ki, hogy a csomópont egy igazi gyalogosbarát találkozóhely legyen. A Blaha Lujza tér felújítása 3,47 milliárd forintból valósul majd meg.

 

"A téren ligetes érzést szeretnénk kialakítani, a jelenleginél várhatóan húsz fával lesz több. A teljes beruházás túlmutat a térfelszínen, a további ütemeket később valósítjuk majd meg." - tette hozzá Balogh Samu.

 


Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu