Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.21. - Friday, Alajos napja van.

Belföldi hírek

Jövőre tovább csökken az államadósság

2017. December 20. 13:55
Jövőre tovább csökken az államadósság

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy kiegyensúlyozott adósságkezelést terveznek 2018-ra, folytatódhat az államadósság rátájának és a devizatartozás súlyának csökkentése, valamint továbbra is számítanak a lakossági állampapír-befektetőkre.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy 2018 lesz a nyolcadik olyan év, amikor csökken az adósságráta. Ez párosulva a történelmileg alacsony, 2017 végén a központi költségvetés adósságának 22 százalékos devizaarányával és a belföldi befektetők súlyának emelkedésével oda vezetett, hogy az állam ma már nincs kiszolgáltatva a pénzügyi piacok hangulatváltozásainak.  Pozitív folyamat az is, hogy az alacsony kamatok mellett csökken a kamatkiadás, ez nagyobb lehetőséget teremt a költségvetési politikának. A kamatok döntő része pedig ma már belföldön marad, így a hazai gazdaságot támogatja – mondta Varga Mihály.

 

Jövőre tovább csökken az államadósság

2018 lesz a nyolcadik olyan év, amikor csökken az adósságráta

 

Az idei évet értékelve a miniszter elmondta, hogy új lakossági termékként vezették be a Kétéves Magyar Állampapírt, a nemzetközi piacon pedig sikeresen megjelent a magyar állam Kínában a belföldi piacon is Panda-kötvény kibocsátásával. A 2018-as finanszírozási tervről a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a forint- és devizakibocsátási terv is az ideihez hasonlóan alakul 2018-ban. A lejáró devizahitel összege 2,3 milliárd euró, ami meghaladja a tervezett 1 milliárd eurós kibocsátást, így a központi költségvetés devizaaránya tovább csökkenhet, a jövő év végére  várhatóan  20 százalék alá az idei 22 százalékról. 

 

NGM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu