Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Belföldi hírek

Jövőre 300 ezren kaphatnak munkát a közmunka programban

2011. September 08. 20:00
Jövőre 300 ezren kaphatnak munkát a közmunka programban
A kormányzat célja, hogy a közmunkásokat lehetőség szerint lakóhelyük közelében foglalkoztassák, de előfordulhat, hogy valakinek majd távolabb kell dolgoznia a településétől. A főtanácsadó közölte, a tárca mindent elkövet, hogy a közmunkák tekintetében országszerte a nyolcórás munkaidő domináljon - mondta Pintér Sándor belügyminiszter tanácsadója, Samu Attila az MR1-Kossuth Rádió műsorában.
Egy hónappal ezelőtt Gyöngyöspatán indult el az első közmunka-mintaprogram, a rendszer hivatalosan 2012-től veszi kezdetét. Az eddig elindult több mint száz közmunkaprogram tapasztalatai a tárca megítélése szerint összességében pozitívak.
Minden esetben a közfoglalkoztatók - például a települési önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok vagy a munkaügyi központok - választották meg, hogy ki irányítsa a közmunkákat. Samu Attila az interjúban kiemelte, hogy hamis az a több helyen megjelent információ, hogy nyugdíjból visszahívott rendőrök felügyelnék a lakóhelyüktől távolra vezényelt, munkatáborokba szervezett közmunkásokat.
Egy hónappal ezelőtt Gyöngyöspatán indult el az első közmunka-mintaprogram
Közmunkaprogram Gyöngyöspatán fotó:MTI

Ezt Pintér Sándor számos alkalommal cáfolta, és számos ékes példa van rá, hogy a miniszter az igazat mondta - tette hozzá Samu Attila.
A főtanácsadó szerint a közmunkásokat lehetőség szerint a lakóhelyük közelében foglalkoztatják majd, cáfolta, hogy emberek tömegeit a településtől több száz kilométerre dolgoztatnák, és konténervárosokat építenének nekik.

A Heves megyei Kál nagyközségben majdnem minden tizedik ember munkanélküli, ezért az önkormányzat a közfoglalkoztatással próbál javítani a helyzeten.
Árkot tisztítanak, parkosítanak és zöldséget termesztenek a közmunkaprogram résztvevői fotó:MTI
Az azonban előfordulhat, hogy lesznek olyan programok, amelyek igénylik azt, hogy emberek távolabb utazzanak a lakóhelyüktől, de ez az idénymunkák esetében is megszokott - tette hozzá Samu Attila.
Samu Attila a közmunkavégzés napi időtartamáról elmondta, bár több helyen ez csak négy óra, a Belügyminisztérium által szervezett mintaprogram résztvevői mindannyian nyolc órában dolgozhatnak. A főtanácsadó közölte, a tárca mindent elkövet, hogy a közmunkák tekintetében országszerte a nyolcórás munkaidő domináljon.
Háromszázezer embert mindenképpen szeretnének bevonni a programba
A tárca mindent elkövet, hogy a közmunkák tekintetében országszerte a nyolcórás munkaidő domináljon

Samu Attila szerint a közfoglalkoztatás elvileg az önkormányzatoknak egy fillérjébe sem kerül, mert a bért és a járulékait a települések megkapják, és a Belügyminisztérium által szervezett programokban a dologi kiadásokat is fizeti az állam. Ezekre a célokra idén a tárcánál hatvanötmilliárd forint állt rendelkezésre, a jövő évi keretről a főtanácsadó egyelőre nem tudott nyilatkozni, miután egyelőre a következő költségvetés sarokszámai sem ismertek.
2012-ben - természetesen a költségvetés függvényében - 300 ezer fő közfoglalkoztatását a kormány mindenképpen el tudja majd érni - - mondta Pintér Sándor belügyminiszter tanácsadója, Samu Attila az MR1-Kossuth Rádió műsorában. (T.A)
forrás: MR1

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu