Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.09.28. - Thursday, Vencel napja van.

Belföldi hírek

Jövő technológiai projekt indul a fővárosban

2023. March 31. 10:30
Jövő technológiai projekt indul a fővárosban

Egy egészen páratlan és számos jövő techológiai elemet tartalmazó beruházási projekt indul hazánkban.

Magyarországon egy olyan fejlesztés indul el a közeljövőben, amely rengeteg olyan elemet és módszert tartalmaz, amely kifejezetten a jövő technológiai versenyképességet kívánja növelni. 

 

A projekt által létrejön Magyarországon a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium. A labor innovációja körülbelül 3,5 milliárd forintos fejlesztési támogatást is kap.

 

A beruházást egyébként az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) konzorciuma vezeti, így a felsőoktatás is nagyban kiveszi a részét a fejlesztésből.

 

Kezdődik az ország első komolyabb kvantum projektje

 

A rendkívül jelentősnek mondható támogatási összeget a konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) egyik pályázatán nyerte el.

 

A projekt azért kap ilyen nagy figyelmet és támogatást, mivel rengeteg olyan elemet magába foglal, amelyek a jövő technológiai alkalmazásokat bővítik Magyarországon.

 

A beruházás egyébként 3 év alatt valósul meg, így várhatóan 2026-ra már Magyarországon is kiépül egy mai kornak megfelelő kvantumkommunikációs hálózat, amely felgyorsíthatja a digitalizációt is.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu