Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Belföldi hírek

Jövő-technológia projekt az ELTE-n

2023. August 07. 17:24
Jövő-technológia projekt az ELTE-n

Ismét a mesterséges intelligenciával fejleszt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE).

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karán (IK) működő Mesterséges Intelligencia Tanszék Neurális Információfeldolgozási Kutatócsoportja bekapcsolódik egy nagyszabású nemzetközi kutatási projektbe, amely a tűzmegelőzési technológiák innovációját tűzi ki célul a jövőben.

 

A kutatás és beruházás középpontjában az egyre ismertebb finn deep-tech startup, az az a Detectium áll, akik egy forradalmi tűzmegelőzési rendszer kidolgozásán tevékenykedtek az elmúlt időszakban.

 

Egyre több nemzetközi projektben vesz részt az ELTE

 

A 2023-as tűzérzékelő ipari technológia nagyrészt a füstérzékelőket és a már lassan 30 éves infravörös érzékelőket alkalmazza még mindig, azonban ezek a klasszikus módszerek számos hátránnyal rendelkeznek a mi időnkben.

 

A Detectium által létrehozott jelzőrendszer az úgynevezett digitális ikerpárokra támaszkodik, amely így kiaknázza a gépi tanulás adta lehetőségeket és egy 3D vizualizáció alapján valós időben összekapcsolja a különböző szenzorokból származó adatokat. Ennek eredményeképp a technológia komplex modellen képes megmutatni a tűz helyét és kiterjedését a szakembereknek.

 

Az ELTE szakemberei és munkatársai a sikerességhez olyan újító elemekkel járulnak hozzá, mint a 3D modellezés automatizálása, a tekintetirány-alapú adatgyűjtés és a vizuális adatok feldolgozásának módszerei.

 

Forrás: ELTE
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu