Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Jól halad a Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása

2021. június 17. 10:28
Jól halad a Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása

Palkovics László bejelentése alapján jól halad Magyarországon a Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiájának megvalósítása.

"A tervezettnél is gyorsabban zajlik Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiájának végrehajtása. A kormány, a tárca és a koalíció szakemberei egyaránt azon dolgoznak, hogy a stratégiában lefektetett intézkedési terv menetrend szerint és maradéktalanul megvalósuljon" - jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a Mesterséges Intelligencia Koalíció eredményértékelő napján.

 

Magyarország 2020. szeptemberében közölte, hogy mi lesz az évtized végéig szóló Mesterséges Intelligencia stratégiája. A stratégia tervezése több száz szervezettel és több, mint ezer szakember segítségével készült el. A szervezetekből és nemes szakembergárdából álló csoportot ma már MI Koalíciónak nevezik.

 

Palkovics László elmondta, hogy valóban felállt a hazai MI ökoszisztéma saját intézményrendszere, továbbá megkezdte tevékenységét a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség is, amely a hazai adatvagyonért fog felelni. A miniszter beszámolója alapján az MI Nemzeti Laboratórium (MILAB) várhatóan 2021 végén fog elindulni. A MILAB olyan kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységekkel, valamint adatelemzéssel fog foglalkozni, amelyek a mesterséges intelligenciával kapcsolatosak. Ezen új intézmények mindennapjait fogja segíteni majd a budapesti MI Innovációs Központ is, amelynek két kisebb központja is nyílt Zalaegerszegen és Debrecenben.

 

Több új MI intézmény is elindul Magyarországon

 

A sajtótájékoztatón az MI Koalíció elnöke, Jakab Roland is felszólalt: "Az MI akcelerátor központok célja, hogy a kkv-kat megismertessék az MI technológiákkal, illetve segítsék őket abban, hogy ki tudják választani a számukra legkedvezőbb beszállítókat. Eddig 14 iparági projektet határoztak meg, a legnagyobb számban az energetika és az agrár szegmensben. Csak az energetikában 20 felhasználási eset van napirenden."

 

A szakmai napon azt is közöltek, hogy eddig már több mint 1 millióan ismerhették meg, hogy milyen fontos a mesterséges intelligencia - köszönhetően a központ kampányainak. A stratégia egyik legfontosabb célja, hogy az évtized végére 1 millióan jussanak a jelenleginél jobban fizető álláshoz, köszönhetően a mesterséges intelligencia eszközeinek.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu