Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.27. - hétfő, Emánuel napja van.

Belföldi hírek

Jelentős költségnövekedéssel járna a vasárnapi munkavégzés szigorítása

2016. augusztus 11. 14:14
Jelentős költségnövekedéssel járna a vasárnapi munkavégzés szigorítása

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint jelentős költségnövekedéssel járna, ha megvalósulnának a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó, az elmúlt napokban felvetett javaslatok, a vasárnapi pótlék emelése például több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat, a szabályok szigorítása miatt pedig kisboltok zárhatnak be.

Közleményük szerint a kötelező szabad vasárnapok számának emelése ugyancsak sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel. Jelenleg140 ezer boltból, áruházból becslések szerint 40 ezer tart nyitva vasárnap. Most egy szabad vasárnap megadása kötelező egy hónapban a munkavállalóknak. A legfontosabb feladatnak az ágazati munkaerőhiány enyhítését nevezték, amelyben nem a vasárnapi munkavégzés a döntő, hanem az alapbér, a döntő oka pedig az elvándorlás.

 

kereskedelem

Nagy a munkaerőhiány, az üres álláshelyek száma idén az első negyedévben a teljes kereskedelemben meghaladta a 3800-at

 

A feszültség forrása, hogy óriásiak a bérkülönbségek a kereskedelemben még az egyes üzletláncok között is, ahol a legtöbb bért többnyire a nemzetközi hátterű áruházak fizetik alkalmazottaiknak. A kiskereskedelemben a havi átlagkereset 148 ezer forint volt tavaly, de például az Aldi 308 ezer, az Auchan 189 ezer, a CBA pedig 193 ezer forintot fizet az alkalmazottaknak. Az OKSZ szerint az alapbérek emelése csak korlátozott lehet. A nagyobb bért fizetőknél kevésbé feszítő a munkaerőhiány, viszont a kisebb boltosoknak többet kellene emelni, ami ott drágulást okozna és versenyképességi hátrányukat növelné.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu