Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.27. - kedd, Adalbert napja van.

Belföldi hírek

Javult az ország innovációs teljesítménye

2021. július 10. 12:00
Javult az ország innovációs teljesítménye

Magyarország innovációs teljesítménye tovább javult az elmúlt időszakban. Magyarország továbbra is a 22. helyen áll az európai összesített mutatón, azonban 3 értéket javított a pontszámokban.

Magyarország megőrizte ugyan a 22. helyét, de a 2020-as 73-as pontszámot 76-ra növelte 2021-re az összesített innovációs mutatón. A rangsort a European Innovation Scoreboard (EIS) készíti minden évben.

 

"A hazai kutatás-fejlesztésben elért eredmények megalapozzák a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító gazdaság megerősítését, megteremtik a fenntartható növekedés feltételeit Magyarországon" - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közleményben.

 

A rangsor az Európai Unió tagállamairól ad összehasonlító elemzést és értékelést, hogy az elmúlt évekhez képest hogyan alakult az egyes országok innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenysége, helyzete. A kutatásban a bázisév 2014, ehhez képest pedig Magyarország a vizsgált 12 elemből 9-ben teljesít jobban, mint az előző ciklus kezdetekor. A legnagyobb fejlődés a "Pénzügyek és támogatások" résznél látható, hiszen itt közel megkétszereződött az ország pontjainak száma a rangsorban.

 

2019 óta töretlen a fejlődés

 

A magyar pontszám 2020-hoz hasonlóan 2021-ben is három értéket növekedett és a bázisév óta nem volt ilyen magas szinten. A közlemény azt is kiemeli, hogy először a 2019-es évben volt tapasztalható jelentős fejlődés a magyar innováció terén, a növekedés pedig azóta folyamatos.

 

"A kormány folyamatosan emeli a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) ráfordítások összegét, amely meghaladta a 700 milliárd forintot. A minden eddigit felülmúló forrásmennyiség jócskán több mint kétszerese a 2010-es költéseknek. 2021-ben sosem látott mértékű kormányzati támogatás, összesen 182 milliárd forint érhető el a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon" - tette hozzá a közleményben Palkovics László.

 

Forrás: ITM, MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu