Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

ITM: nyáron új beruházási támogatás jön

2021. március 04. 09:30
ITM: nyáron új beruházási támogatás jön

A megújuló energiaforrások használatát ösztönzi újabb támogatási csomaggal a kormány. Fontos, hogy 2030-ig elérje az ország a kitűzött klímavédelmi célokat, emellett a lakosság életminőségének javításán is dolgoznak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy nyáron az energiaszegénység ellen veszik fel a harcot napelemek vásárlásának támogatásával.  

A lakossági napelemes rendszerek állami támogatását tűzte ki célul az ITM. A minisztérium nyárra időzíti legújabb támogatását, amellyel az energiaszegénységben élő családok kaphatnak vissza nem térítendő támogatást megújuló energiaforrások telepítésére.  

 

Önmagában a napelem telepítési program előremutató és nagy segítség. A kormány Klíma- és környezetvédelmi tervének alapvetése, hogy 2030-ra kilencven százalékban karbonsemleges legyen az ország. Az ITM ezt megtoldotta azzal, hogy a jelenlegi napelemes kapacitások megháromszorozódnak addigra.

 

Napelem

 

A hazai napelemkapacitás 2000 megawattos szinten van jelenleg, amely a paksi atomerőmű kapacitásával vetekszik az ITM közleménye szerint. 2030-ra ez a szám 6000 lesz, 2040-re pedig 12 000, ha minden a tervek szerint alakul. Ehhez hozzájárulnak majd a gigászi napelemparkok és a háztartásokba szerelt eszközök is. A cél, hogy 2035-re kétszázezer háztartás rendelkezzen ilyen egységekkel.  

 

Köztudott, hogy a fotovoltaikus rendszerek rendkívül alacsony villanyszámlát eredményeznek. A problémát az jelenti, hogy egy-egy panel és annak beszerelési költsége rendkívül magas, több év, mire megtérül. Nem beszélve arról, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak. Az állami támogatás nekik és azoknak segítség, akiknek térségükben egyáltalán nincs megfelelő áramszolgáltatás.  

 

Az ITM közleménye szerint 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család kaphat várhatóan vissza nem térítendő támogatást, ebből 70 ezer napelemeket telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolva juthat támogatáshoz. Minderre a kormány tízmilliárd forintot különít el, a részletek kidolgozása folyamatban van.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu