Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Belföldi hírek

Ismét meghirdetik a MÉTÁR-tendert, bővülhet a napelem-kapacitás

2021. április 30. 11:25
Ismét meghirdetik a MÉTÁR-tendert, bővülhet a napelem-kapacitás

Két kategóriában is meghirdette legújabb pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, immár harmadik alkalommal lehet jelentkezni a MÉTÁR-tenderre. A pályázat a megújuló energiatermelés ösztönzését célozza, a hivatal elnöke, Horváth Péter János szerint a naperőmű-kapacitás ezáltal ismét bővülhet hazánkban.  

A megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés népszerűsítése céljából hívták ismét életre a tendert, amelyet két kategóriában hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére az MEKH.  

 

Ahogy tájékoztatásukban írják, a 0,3-1 megawatt közötti teljesítménykategóriában évi 50 gigawattóra mennyiség osztható ki maximum évi 200 millió forint támogatási összeggel.  

 

Lesz egy nagyobb kategória is, 20 megawatt kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Ebben az esetben évi 250 gigawatt megtermelt energia után adható összesen legfeljebb évi 250 millió forint támogatás. Három éves megvalósítási határidőt számolt a hivatal, ahogy a korábbi években is. A tenderre július elsejétől lehet majd pályázni a hónap végéig elektronikus úton, szükséges hozzá ÁNYK űrlap kitöltése, amely bővebb információkkal együtt az energiahivatal oldalán érhető el.  

 

Napelemrendszer

 

Az előző tenderek összesítése alapján elmondható, hogy ezeknek köszönhetően évente 536 gigawwatt villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból Magyarországon. Átszámolva ez évente 250 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényének kielégítését jelenti.   

 

Az idei tenderrel ez a kapacitás tovább nőhet. Horváth azonban figyelmeztet, hogy a legoptimálisabb, ha a megújuló és a hagyományos energiaforrásokat ötvözzük, a rendszerek reális összhangjának kiépítésére és fenntartására kell törekedni.  

 

A magyar kormány Klíma- és környezetvédelmi akcióterve értelmében 2030-ig a hazai villamosenergia-termelés 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz, amely a naperőművek térnyerésének is köszönhető lesz. A tervek szerint az ország karbonlábnyoma csökkenhet ezzel, valamint az EU-s kritériumoknak is megfelelhet általa Magyarország energiastratégiája. 

       

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu