Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

Ismét bevetette a robotokat a PTE

2023. February 28. 18:46
Ismét bevetette a robotokat a PTE

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) újabb mérföldkövet ért el a robotika.

Már többször beszámoltunk róla, hogy a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) mennyi sikeres robot műtétet hajtottak végre az elmúlt 1 évben, azonban most egy újabb mérföldkövet ért el a jövő technológiákban az egyetem.

 

A felsőoktatási és egészségügyi intézmény most éppen azt jelentette be, hogy Magyarországon ők az elsők, akik robottal távolítottak el egy rosszindulatú daganatot egy páciens mandulájából.

 

Egyre gyakoribbak lesznek a robot műtétek

 

A beavatkozást a már jól ismert magyar robot eszközzel, a DaVinci Xi-vel végezték. A sebész robotot még 2022-ben szerezte be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK).

 

Korábban még sosem hajtottak végre Magyarországon olyan operációt robottal, amely a daganatos fej és nyaksebészeti területhez kapcsolódik, de a DaVinci Xi gond nélkül teljesítette az elvárásokat és óriásit segített az egészségügyi szakembereknek.

 

A robottal egyelőre csak azok a műtő orvosok végezhetnek el műtéteket, akik korábban teljesítették a nemzetközi robotsebészeti vizsgát. A klinika egyébként tavaly szeptemberben hajtott végre több milliárd forintos robotizációs beruházást és várhatóan az idén is bővítés várható ezen a területen.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu