Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Intézkedési terv készül a Szakképzés 4.0 stratégia alapján

2019. March 30. 13:49
Intézkedési terv készül a Szakképzés 4.0 stratégia alapján

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár bejelentette: intézkedési tervet dolgoz ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium a már elfogadott Szakképzés 4.0 stratégia alapján, és azt még tavasszal a kormány elé viszi.

Pölöskei Gáborné azt mondta, vonzóbbá kell tenni a szakképzést, és jó szakemberekre van szükség, akiket meg kell becsülni. Ezért osztrák mintára a piaci szereplőkkel szövetségben, kamarákkal és vállalatokkal együttműködve gyakorlatias szakképzési rendszer fejlesztését tűzték ki célul. Megkezdte munkáját a Szakképzési innovációs tanács, az érintettek mind a szakképzés erősítését javasolták. 

A kormány a szakmai ajánlásokat áttekintve arra jutott, hogy mindegyik a munkaalapú társadalmat szolgáló korszerűsítéseket szorgalmazza. Ezért a piaci szereplőkkel szövetségben három fő célt jelöltek ki: a technikusi képzés megteremtését, a szakmai tanárok utánpótlásának biztosítását, valamint a tanműhelyfejlesztést - sorolta Pölöskei Gáborné.

 

Intézkedési terv készül a Szakképzés 4.0 stratégia alapján

Az egyik fő cél a szakmai tanárok utánpótlásának biztosítása

 

A szakgimnázium jelenlegi 4 + 1 éves képzési struktúráját a technikum 5 éves képzése váltja fel, amelynek zárásaként a négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni, az ötödik helyébe a szakmai vizsga lép, emelt szintű érettséginek megfeleltetve. Jó eredményű technikusi vizsga egyenes utat jelent a szakirányú felsőoktatásba, így a helyettes államtitkár szavai szerint a technikusképzés a mérnökképzés előszobájává válik. 

A speciális szakképzési minősítési rendszer kialakítására törekszenek, amellyel növelni akarják az oktatók anyagi elismerését, közelítve a jövedelmi szintjüket az ágazatra jellemzőhöz. Szeretnék elérni, hogy vállalati szakemberek kedvet kapjanak óraadókként átadni tudásukat az iskolákban, behozva a legfrissebb innovációkat, így modernizálva a tananyagot. Cél az is, hogy cégek helyszínt biztosítsanak a szakoktatók továbbképzésére.

 

Intézkedési terv készül a Szakképzés 4.0 stratégia alapján

A tanműhelyek fejlesztése is elsődleges

 

A harmadik lényeges pont a fentiekkel összefüggésben a tanműhelyfejlesztés. Szeretnék megteremteni annak a lehetőségét, hogy a diákok korszerű eszközökkel, naprakész technológiával ismerkedjenek meg. A helyettes államtitkár megemlítette a szupergyors wifit és a digitális tananyagot.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu