Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.04. - péntek, Barbara, Borbála napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Juhász Tiborral, Somogy megye Kormánymegbízottjával

2011. március 01. 11:05
Interjú Juhász Tiborral, Somogy megye Kormánymegbízottjával
Immár két hónapja működnek a megyei Kormányhivatalok. A kezdeti tapasztalatok után ismét megkérdeztük Juhász Tibor Kormánymegbízottat, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy hogyan zárták a hivatal második hónapját.
- Milyen munka zajlott az elmúlt 2 hónapban a Somogy Megyei Kormányhivatalnál?
- A jogszabályi előírások alapján az átadás-átvételről az együttműködési megállapodások megkötése folyamatosan megtörtént, a szakigazgatási szervekkel való megállapodások aláírására is sor került egy kivételével. Az együttműködés érdekében több szakmai koordinációs értekezletet tartottunk december és január hónapban, felmértük az informatikai eszköz ellátottságot, létszám struktúrát, ügyfélszolgálati tevékenységet. A január hónapban megtartott értekezleten megtárgyalásra került a Kormányhivatali SZMSZ tervezet alapján a szakigazgatási szervek várható osztálystruktúrája, valamint szakigazgatási szervek várható létszámkeretei. Emellett tájékoztatást kértünk a szakigazgatási szervektől arról, hogy a saját szakterületük vonatkozásában mely ügyek intézését javasolják az integrált ügyfélszolgálati osztály – kormányablak – ügykörei közé felvenni.  Ezt követően a szakigazgatási szervekkel közösen véleményeztük KIM által elkészített SZMSZ tervezeteket, amely végleges elfogadása, illetve hatályba lépése március 1-jén várható.

Juhász Tibor
Juhász Tibor Kormánymegbízott, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője az elmúlt 2 hónapról beszélt lapunknak


A szakmai szempontok mellett még hangsúlyosabb cél a költséghatékony működés megteremtése. Ennek érdekében a beintegrált szervezetek, és a törzshivatal funkcionális feladatellátását – személyzeti ügyek, informatika, pénzügy, működési feltételek biztosítása – a törzshivatalon belül központosítottan látjuk el, amellyel a folyamatok átláthatóbbak, kiszámíthatóbbak, jobban tervezhetőek. A racionalizálás egyik ilyen példája a gépkocsi használat összehangolása, melyre diszpécser szolgálatot hoztunk létre.

- A helyi Kormányablakot tekintve milyen tapasztalatokról tud beszámolni?
- A január 3.-i indulás óta február végéig közel 700 állampolgár kereste fel a Somogy Megyei Kormányablakot. Az ügyek kb. 40%-ában nem az ügykörbe tartozó ügyekben kértek segítséget, tájékoztatást. Emellett szociális problémával, lakásfenntartási gondokkal is fordultak az ügyfélszolgálathoz, illetve földhivatali eljárásokkal összefüggésben is többen érdeklődtek. Ezekben az ügyekben a megfelelő tájékoztatást követően szükség szerint az illetékes hatósághoz irányítottuk az ügyfeleket.  Az ügykörbe tartozó szolgáltatások közül arányában kiemelhető a családtámogatással, utazási kedvezménnyel kapcsolatos ügyintézés, valamint az ügyfélkapu létesítés.   

Kormányablak

A Kormányablakból mindenki elégedetten távozik


A kezdetei nehézségek után jelenleg már megoldott az elektronikus tulajdoni lap, és elektronikus térképmásolat lekérdezése az ügyfél terminálon, e téren még nagyszámú ügyintézésre nem került sor. Az ügyfelek minden esetben elintézhették kérelmüket, illetve megkapták a megfelelő tájékoztatást. A sikeres ügyintézésben támogatást nyújtanak a törzshivatal szervezeti egységei, kiemelten a Hatósági Főosztály, valamint a jövőben bővülő feladatellátással kapcsolatban az egyes szakigazgatási szervek.

Az ügyfélszolgálatok közeljövőben tervezett feladata lesz ügykör bővülésként, az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos kérelmek átvétele, valamint az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos tájékoztató feladatok ellátása.     

MCOnet - Kovács Tünde

Somogy Megye Online
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu