Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Innovatív vertikális farmot avatott a Tungsram

2021. május 06. 09:32
Innovatív vertikális farmot avatott a Tungsram

Több neves vállalat közreműködésével és állami támogatással modern vertikális farmot hozott létre a Tungsram. Az élelmezés optimalizálása a cél, valamint kutatásokat, fejlesztéseket terveznek végrehajtani a farm környezetében, magasan kvalifikált szakembereket bevonva.  

A vertikális farmot a Tungsram a Biopólus Zrt. biotechnológiai tudását alkalmazva építette meg a Kész Csoport közreműködésével. A projekt 575 millió forintos költségébe az Innovációs és Technológiai Minisztérium is beszállt 250 millió forinttal, hiszen a vállalat magasan kvalifikált embereket tud foglalkoztatni magas bérekért, valamint fontos lépést tesznek afelé, hogy Magyarország visszakerüljön az öt legjobb agrárkutató ország közé.  

 

150 négyzetméter termőterületet alakítottak ki,ezen úgynevezett hidropóniás rendszerben mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek. LED-es, mesterséges megvilágítást használnak függetlenül a napszaktól vagy időjárástól. A farm fő célja a kutatás-fejlesztés, Közép-Európában egyedülálló létesítményről van szó. 

 

Az átadás

 

 
A Tungsram egyébként 2020-ban elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton az informatikai innovációs díjat. Az erről szóló oklevelet a sajtótájékoztatón vette át Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. 

 

 
György László államtitkár az eseményen elmondta, hogy a Tungsram több egyetemmel is együttműködik, például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel is. A vertikális farm létrejöttének támogatásával nemcsak egy vállalkozást fejlesztenek, hanem innovációs ökoszisztémát is építenek - emelte ki.  

 

Kitért arra is, hogy az élelmezés egy nagyon fontos témakör, amelynek optimalizálására már csak azért is megoldást kell találni, mert 2050-re a Földön 9,8 milliárd ember fog élni, több mint kétharmaduk pedig városlakó lesz, ami rendkívüli terhet jelent.  

 

 

M.A.

Forrás és fotó: MTI/ Máthé Zoltán

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu