Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Innovatív karbonsemleges pályázat indul

2021. május 05. 12:23
Innovatív karbonsemleges pályázat indul

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint új pályázat indul május 5-től. Karbonmentes, villamosenergia-többlet tárolását segíti a kiírás, melynek keretösszege hatmilliárd forint. 

Fejlesztésekre költhető majd a pályázati pénz az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárának, Schanda Tamásnak közlése szerint. Egyenként 1-3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a pályázók a június 12-ig tartó kiírás keretén belül. A pályázati feltételek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján, ide kattintva érhetők el .

 

A tervek szerint a projektek akár 75 százalékát is lehet fedezni az előlegként felvehető összegből. A benyújtott projekteket szakértők bírálják majd el, később pedig egy külön erre a célra életre hívott bizottság rangsorolja és értékeli a támogatási kérelmeket. Ezekről pedig az Innovációs és Technológiai minisztérium dönt.  

 

Az energiát tárolni is kell 

 

Főként mintaprojekteket támogatnának, amelyek legalább 6 órás kitárolási idejükkel segíthetik a karbonmentes termelők, elsősorban a naperőművek integrálását a villamosenergia-rendszerbe. Fontos, hogy ezek elektromos gépjárművek töltésének támogatására is használhatók legyenek. Magyarországon eddig nem alkalmazott innovatív technológiát, módszereket és eljárásokat alkalmazó projektek is beadhatóak a pályázatra a Hivatal kiírása szerint. 
 


Schanda azt mondta, az innovatív pályázat annak az intézkedéscsomagnak a része, amellyel a kormány a környezetvédelem ügyét támogatja. A kormány Klíma- és környezetvédelmi akcióterve szerint az ország 2050-re szinte teljesen karbonsemlegessé válik. Ennek fontos előfeltétele a hulladékgazdálkodás megreformálása, a megújuló energiaforrások használata és például a közlekedési eszközök korszerűsítése is.  

 

Az államtitkár május 5-én egy másik sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közlekedés zöldítésének egy új fázisaként a Volánbusz Zrt. 60 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot. Mint kitért rá, a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forint igényelhető majd. A járműállomány javítása főleg a 25 ezer fősnél nagyobb településeken lesz lehetséges, a jelenlegi pályázat autóbuszait főleg a megyeszékhelyeken vetnék be.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu