Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Innováció a kutatásban - automatizált berendezést fejlesztettek a magyar kutatók

2020. december 23. 09:37
Innováció a kutatásban - automatizált berendezést fejlesztettek a magyar kutatók

Teljesen megreformálhatja az egereken és patkányokon végzett kísérleteket az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai által kifejlesztett automatizált szoftveren alapuló berendezés. Sikeresebbek lehetnek a tesztek, emellett olcsóbb és időtakarékosabb megoldás. 

Az innovatív megoldásra azért volt szükség, mert a kognitív működés vizsgálatait befolyásolja az, ha az emberi jelenlét zavarja a rágcsálókat. Stresszesebbek és zavartabbak lehetnek, ezáltal a vizsgálati eredmények kevésbé megbízhatóak. Az agyi funkciók vizsgálata viszont rendkívül fontos különböző betegségek és rendellenességek felderítésében és kezelésében. Ehhez a rágcsálókon végzett kísérletek elengedhetetlenek. Ilyenkor az állatoknak tanulási, figyelmi és egyéb kognitív feladatokat tanítanak, miközben folyamatosan monitorozzák a rágcsálók idegsejtjeinek működését. 

 

A mérések pontosítására fejlesztettek ki a KOKI munkatársai egy automatizált lakó-tanító rendszert. A kutatónak ott sem kell lennie, és a patkányok tanulnak, eredményeket produkálnak. Megfigyelték, hogy a berendezést használó rágcsálók reakciói sokkal pontosabban mérhetők, és a vérükben lévő stresszhormon mennyisége alapján megbízhatóbbak az adatok.  

 

A kísérleti alanyok 

 

A fejlesztés világszinten is fontos előrelépést jelent. Az ELKH KOKI Lendület Rendszer-neurobiológia kutatócsoportjának, azon belül Hangya Balázsnak a nevéhez köthető. Több éve dolgoznak a fennálló probléma megoldásán. Elengedhetetlenek ugyanis a minél pontosabb mérések. 

 

A mgoldás a már említett automatizált "lakó-tanító rendszer". Ez lehetővé teszi, hogy az egerek a lakódobozukból meghatározott időközönként átmehessenek egy szomszédos "tanítódobozba", ahol automatizált szoftvervezérléssel zajlik a tréning.

    

Korábban volt már jelen kutatások során hasonló automatikus rendszer, de egyik sem volt ilyen precíz. Emellett a magyar fejlesztés szabadon programozható, kombinálható, tehát bármilyen kísérletnél használható, nemcsak a kognitív viselkedés kutatásában.  

 

 

 

 

M.A .

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu