Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Igent mondott a parlament az egyösszegű végtörlesztésre

2011. September 19. 20:59
Igent mondott a parlament az egyösszegű végtörlesztésre
Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését - olvasható az MTI által kiadott közleményben.
Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament. A törvény átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék.

A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok. Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzintézeteknek, ha a kölcsön folyósításakor az árfolyam nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést.

 

Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament.

Rogán Antal fotó:MTI

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak. Az Országgyűlés azt is rögzítette, hogy az adósoknak az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést.

Rogán Antal a szavazás előtti hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy:" nincs még egy olyan uniós tagállam, ahol akkora kockázattal, minden kockázati elem ügyfelekre való áthárításával és egyoldalú szerződésmódosításokkal lehetett volna devizahitelt nyújtani, mint Magyarországon."

 

Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését

A parlament igent mondott az egyösszegű végtörlesztésre fotó:MTI

Hangsúlyozta, a kormányoldal álláspontja szerint külön parlamenti vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy kik felelősek azért, hogy Magyarországon, a térség más országaival ellentétben nem léptették életbe a devizahitelezést korlátozó intézkedését. - olvasható az MTI által kiadott közleményben. (T.A)
forrás:MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu