Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

Időben jött létre Magyarországon az 5G Koalíció

2021. június 29. 12:22
Időben jött létre Magyarországon az 5G Koalíció

Időben lépett Magyarország és hozta létre az 5G Koalíciót (5GK) - közölte Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Szakmai kiállítást és ünnepséget rendeztek az 5G Koalíció megalakításának negyedik évfordulója alkalmából, ahol Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy Magyarországon még időben alapították meg az 5G Koalíciót, amelyben minden résztvevő hatékony munkával járul hozzá a sikerhez.

 

A helyettes államtitkár azt is elárulta, hogy jelenleg az ipari-technológiai pilotprogramokra fókuszál az 5G Koalíció, illetve, hogy már kezdenek beérni a fejlesztések ezen a területen. Solymár Károly Balázs elmondta, hogy a digitálisinfrastruktúra-fejlesztés területbe való befektetés egyre jobban kezd látszódni Magyarországon, ezért még idén több 5G-re épülő pilotprogram indul ipari és egyetemi környezetben egyaránt.

 

Nagy lehetőségeket tartogat az 5G a jövőre nézve

 

"Az 5G-alapú intelligens szárazföldi és vízi közlekedési eszközök tesztelése kezdődik el több helyszínen, 5G tesztkörnyezeteket alakítanak ki drónhasználattal, öntözéssel, állattartással összefüggésben az agrárium területén. Tesztelik majd az ipari célú frekvencia alkalmazását is a gyártási folyamatokban. Megvizsgálják a 3D és a kiterjesztett valóság (AR) lehetőségeit a munkavégzés során, valamint egészségügyi és környezeti kutatásokat indítanak. A tájékoztatás és tudatosítás érdekében elindult az 5G.hu weboldal is" - sorolta a kolaíció lépéseit a helyettes államtitkár.

 

Az ünnepségen Charaf Hassan, a BME dékánja is felszólalt. Elmondta, hogy a koalíció megalakulása nagyban segítette azt, hogy az ipar, az állam, valamint az oktatás együttműködjön, a járvány után pedig még jobban felgyorsulhatnak a történések.

 

Az ünnepséggel egybekötött szakmai kiállításon egyedülálló 5G technológiai megoldásokat is bemutattak a szervezők. Olyan megoldások kerültek előtérbe, mint például a kikötők üzemeltetése digitális iker technológiával, autók 5G-alapú irányítása és távfelügyelete, valamint robotkarok felhőből történő irányítása.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu