Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Idén nő a kutatás-fejlesztésre fordított összeg

2021. március 23. 09:28
Idén nő a kutatás-fejlesztésre fordított összeg

A kutatás-fejlesztési költségeket idén 185 milliárd forintban határozta meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely az eddig megszokott kerethez képest huszonöt százalékkal több. Az ország költségvetéséből elkülönített pénzt innovációra, prototípusfejlesztésre és kutatásokra költik majd. 

A 185 milliárd forint minden eddiginél nagyobb keretösszeg, amit valaha kutatás-fejlesztési vonalon kifizetett a magyar állam. A költségeket három fő irányvonalon osztják el. A legnagyobb részt a nemzeti kutatás kapja majd, ezt követik az egészségügyi és védelmi kutatások.

 

Utóbbi nemcsak a hadipar fejlesztéseire vonatkozik, hanem például járványok elleni védekezésre is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezeli ezt az NKFI-Alapot. Mindemellett az EU k+f támogatásaira is pályáznak, reményeik szerint a hazai kutatásokra további kétmilliárd eurót fel tudnak használni ebből az alapból.  

 

Kutatás

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt célja, hogy a támogatott területekből szabadalom, termék, esetleg kisvállalkozás vagy startup legyen a jövőben. A kutatás-fejlesztési programban részt vevő vállalatok az eddigi tapasztalatok alapján akár ötszörös növekedést is elérhetnek, az eddigi években az esetek többségében sikeresen eljutottak a fejlesztésektől a kivitelezésig.

 

Idén újítás lesz, hogy a kutatási központ erősítésére önállóan is szánnak forrást. Emellett az eddigi évekhez hasonlóan kerül pénz az alapkutatáshoz és az alkalmazott kutatáshoz.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu