Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Hetvenöt éves a forint, új ötöst ad ki az MNB

2021. március 08. 09:46
Hetvenöt éves a forint, új ötöst ad ki az MNB

Új, ünnepi ötforintosokat helyez forgalomba a Magyar Nemzeti Bank. A magyar pénznem bevezetésének hetvenötödik évfordulójára készítenek kirakóst az érmékből. A tervek szerint vernek majd annyit belőle, hogy ne számítson ritkaságnak.  

Kicsik és nagyok is megtalálhatják majd a számukra kedves ötforintost. Az MNB 2021 augusztusára ugyanis hatrészes kirakóst bocsát ki ötforintosokból. A kirakható épület a jegybank központi épülete lesz, valamint mindegyik érmén egy-egy betű is lesz, összerakva ezeket a forint szót kaphatjuk majd. 

 

Az ötforintosból darabonként 2-2 millió, összesen 12 millió készül majd, ami soknak számít. A kereskedelmi forgalomban lévő érméket könnyen össze lehet gyűjteni, és ugyanolyan fizető értékkel bír, mint korábbi társai. Gyúró Mónika tervén a hat pénzérméből ki lehet rakni a jegybank központi épületét és a forint szót.  

 

Emlékérme

 

Az ötven forintos esetében már megszokhattuk, hogy bizonyos alkalmak esetében különböző változatokat vernek. Az adott esemény mementójaként szolgál a címlet, amely ugyanolyan fizetőeszközként szolgálhat, mint a sztenderd verzió. 2020-ban a 10 és 20 forintos címletből bocsátottak ki a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló dolgozók tiszteletére új példányokat. Ezek frontján egy szív formában tömörülő embercsoport látható, érménként 2-2 millió példány került forgalomba. 

 

1946. augusztus elsején bocsátották ki a forint első szériáját, amelynek címletei tíz- és százforintosok voltak. A hetvenötödik évfordulóra, várhatóan idén augusztusban kerül forgalomba az emlékérme-sorozat, melynek megtervezője Gyúr Mónika volt. 

 

M. A. 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu